Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Szabály vs. józan ész

2011.12.18. 18:57 | bonifac | 4 komment

Címkék: kresz gyalog sofőr zebra

Már megint zebrán ütöttek el gyalogost.
Az egyik esetnél mutatták az autót, az elgázolt ember egy idős férfi volt.

Azon nem is vitatkozom, hogy az autós a felelős. Ez tény. A zebrán a gyalogosnak elsőbbsége van. Pont. (KRESZ 21§. 7.)

A KRESZ értelmében (43§. 3. pont) ugyanis a kijelölt gyalogosátkelőhelyet "a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni." Vagyis akár 5 km/h-val, minden esetre felkészülve, úgy hogy mindenképp elsőbbséget tudjon adni.

DE! Soha nem említik a fent említett pont előtti bekezdést (21§. 6.):
"A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti."

Normális ember nem lép le szétnézés nélkül az úttestre, ha elsőbbsége van, ha nincs.
Vagy fontosabb az elsőbbség, mint az életem?

Van egy olyan sejtésem, hogy sok zebrán gyalogosgázolásnál az autós a felelős, de a gyalogos a hülye.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr183473842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

titan 2011.12.19. 11:38:45

és ilyenkor keződik az "autózz"-on, hogy akkor hogy is van ez a bizalmi elvvel, meg egy olyan - nem csupán - elképzelt szituációval, hogy folyamatos forgalom, és lámpa nélküli zebra. Ugye féktávon belül nem léphet le a gyalogos, viszont az autók egymástól féktávon belül vannak, hiszen a követési távolság az kisebb, az első autó maximális lassulása miatt. Tehát ilyenkor az ember csak vár, csak vár, csak vár, mert egy autós nem volna hajlandó megállni neki, hivatkozva a fenti szabályra. Nem inkább oda kéne figyelni mindkettőnek, és a szabályok betartásával közlekedni?

2011.12.27. 17:48:10

Az a variáció miért nem jut eszedbe hogy ez a gyalogos normálisan szét nézet, mindent jól csinált, messze volt az autó, de az autós mégis elütötte mert mondjuk inkább még gázt adott ahelyett hogy megállt volna?

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.12.27. 20:21:27

@Barát Csaba: Talán mert általánosítok, és nem térhetek ki minden egyedi esetre?! :-)

Amit írsz, az nem baleset/egyszerű gázolás, hanem gyilkosság.
süti beállítások módosítása