Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Baleset testközelből

2015.03.14. 15:21 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: baleset gumi gyorshajtás

Szemtanúja voltam egy balesetnek egész közelről. Szerencsére nem sérült meg senki.

Március 13, péntek (biztos ezért :-)), fényes nappal, délelőtt 10 körül, Kunhegyes és Kunmadaras között, nyílegyenes szakasz, száraz út. Megelőzött egy sötét Mitsubishi Lancer (a kettővel vagy hárommal ezelőtti generáció, a gömbölyű), olyan 110-120-szal. Előttem kb. 500m-re egy KITE-es dobozos furgon ment. A Lancer csak száguldott felé tovább. Szembe jött valami nagyobb, már nem emlékszem mi, mert azt néztem, hogy miért nem lassít a Lancer a KITE-es furgon felé közelítve. Csak nyomta, ment, semmi fék. Aztán egyszer fékezett, de nagyon nagyot. Hogy azért, mert későn vette észre, hogy jön valaki szembe, vagy csak bináris, nem tudom.

Óriásit fékezett, füstfelhő szállt fel a baloldaláról, majd lecsúszott a padkára. De még mindig nem állt meg, ott ment egy darabot, majd be jobbra az árokba. Lényegében átrepült az árkon, a füves részen megállt. Óriási szerencséje volt, mert nem borult fel, talpon maradt az autó végig, fa sem volt, nem ment neki semminek.

A srác gyorsan kiszállt, kicsit furcsán mozgott, nem tudom, hogy csak a fülén folyt ki az adrenalin, vagy volt is benne valami cucc. A KITE-s autó megállt neki, odament, a sofőr kinyitotta az utasajtót, beszéltek, a srácnak mentőt nem kellett hívni az biztos, úgy tűnt rendben van, csak még kicsit sokkban.

Mindig mondják, hogy a gyorshajtás a balesetek leggyakoribb oka, és tényleg. A srác egyedül hozta össze az árokugratást, nem kellett hozzá semmi és senki. Iszonyatos szerencséje volt, hogy nem volt vizes az út (egész előző nap esett), mert akkor tuti hamarabb veszíti el az uralmát az autó felett, és könnyen dob egy szaltót. Na meg azért, mert az árok ott pont nem volt mély, átment rajta, nem állt bele orral, és borult fel. Hogy nem kapott-e az óriási fékezésnél egy defektet (és azért volt a füstfelhő), azt nem tudom, esélyes, nem figyeltem, amikor már az árokban állt. A kocsi is megúszta egyébként, talán apró alvázsérülésekkel.

Remélem a srác nem hősként meséli az esetet a haveroknak, hanem tanul belőle, és hálát ad érte, hogy karc nélkül megúszta. A kocsihoz biztos kellett egy traktort hívni, lágy volt még a föld, dehát ennyi azért kell.

Egyébként ilyenkor, ha személyi sérülés nem történt (mentő nem kell), senkivel nem ütközött, kell rendőrt hívni? Vagy csak ő járna még rosszabbul, a gyorshajtás miatt? Nehezen magyarázná meg, hogy került az árok túloldalára akkora féknyomot követően...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr817268461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása