Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Töröljük el az időszámítást (erősen off bejegyzés)

2017.10.29. 01:59 | bonifac | 4 komment

Címkék: off

Mármint a télit. Ez most, hogy óravisszaállítás van, megint előkerül(t).

Valami ökör parlamenti képviselőnk jött elő ezzel (ilyenkor le is tagadnám, hogy magyar vagyok), aki kihagyta az általános iskolát, így állhat elő ilyen ostobasággal, hogy a téli időszámítást töröljük el.

Először is: a magyar nyelv elég 'buta' ezen a téren, más nyelvekből egyértelműbb a dolog. Magyarországon meg sem merem tippelni, hányan tudnák, hogy a téli-nyári időszámításváltásnál melyiknél merre állítunk órát, és tartok tőle, hogy rengeteg olyan tudatlan van, aki azt sem tudja, hogy ebből az egyik a 'normális' (default), a másik csak mesterségesen létrehozott.

Pedig még büszkék is lehetnénk, hogy a világon országos szinten először pont mi, azaz az akkori Osztrák-Magyar Monarchia vezette be a nyári időszámítást.

Visszatérve a más nyelvekre, angolul Standard Time és Daylight Saving Time (DST), németül Normalzeit és Sommerzeit az elnevezés, amiből egyértelmű, hogy a 'téli' az alap, az eredeti, a valódi időnk, az időzónánk ideje. A nyárit csak kitaláltuk.

Ebből is nyilvánvaló, hogy aki akkora baromsággal hozakodik elő, hogy töröljük el a téli időszámítást, az kihagyta az általános iskolai földrajzórákat biztosan, máshol simán kiröhögik, nálunk bezzeg a parlament tárgyalja, ez Magyarország. Az időzónánk 'alap' idejét nem lehet eltörölni. Amit ő akar, azt időzónaváltásnak nevezik.

 

Na így, hogy végre értelmeztük a hülyeséget, mit is jelent ez?
Magyarország átkerülne a közép európai időzónából (CET, UTC+1) a kelet európai időzónába (EET, UTC+2). Hogy aztán (nem) használunk nyári időszámítást, az megint más kérdés.

Az oroszok 2011-ben egyébként meglépték ezt, 'eltörölték a télit', azaz átálltak az UTC+3-ra, de gyorsan rájöttek, hogy nagy hiba volt. (De mi majd nyilván jobban csináljuk, nem tanulunk más kárából.) Próbálták visszacsinálni, de Medvegyev ragaszkodott hozzá, végül 2014-ben sikerült. Nyári időszámításuk azóta sincs, nem állítgatnak órát, mindig az UTC+2-ben vannak.

Na de milyen is lenne, ha átállnánk a kelet-európai időszámításra? Aki ránéz egy európai időzónatérképre, simán azt mondja, hogy akkor hülyék vagyunk.

 

Lássuk vizuálisan. Az alábbi térképen ez az jelentené, hogy Magyarország kék.


 A következőn azt, hogy sötétzöld.


Ezen pedig azt, hogy lila.

Megvan? Ordítóan kilógnánk az időzónából (EET, UTC+2), egyértelmű, hogy nem vagyunk odavalóak. Földrajzilag (sem).

Aki figyelmes, az mást is észrevehet a fenti térképeken.

1. Spanyolország rossz időzónában van. Igen, valóban. Ez még Franco miatt van, aki Hitlernek próbált nyalni ezzel. Tényleg logikusabb volna nekik a nyugat európaiban (WET, UTC/GMT).

2. Egy apró hiba, változás. Szintén politikai okokból Fehér-Oroszország átvette az orosz időt, így most ő is kilóg.

Ez egy frissebb térkép:

Illetve ezen lehet nagyítani:

 3. A lényeg. Macedónia vagy Koszovó lehetne itt is, ott is.

Azért vannak a közép európai időzónában, mert ezzel is inkább az Európához való tartozást fejezik ki, valamint  geopolitikai és gazdasági okai is vannak. Nálunk is elég érdekes lenne, ha egyszer az EU-val fontos a kapcsolat, hogy  télen nálunk egy órával több van (helyette Romániával, Ukrajnával, Finnországgal, Bulgáriával vagyunk egy időzónában), nyáron meg az EU-val jár együtt az óránk. WTF?!

De próbáljuk meg a kisember szemszögéből is nézni.

Most (óraátállítás előtt) én, mint átlag bérből és fizetésből élő, még sötétben kelek, már világosban indulok dolgozni (de ha nem állítanánk vissza az órát, sötétben mennék, és még sötétben is érnék be, ami valljuk be, elég rosszat tesz a munkakedvnek).
Hazafelé sötétben jövök (de csak mert későn jövök), az átlagember még világosban indulna, de mire felszedi a gyereket, beugrik a boltba, és hazaér, már úgyis sötét van. Tehát nem kap délután/este plusz világos órákat. Viszont reggel veszít.
Délután kevésbé veszem zokon (munkahatékonyság szempontjából semmilyen problémát nem jelent), hogy sötétedik, ez tkp. jelzi, hogy menni kéne hazafelé. De reggel, ha nemcsak sötétben kelek, de sötétben is érek be, az bizony elvesz a hasznos munkaidőből bőven. (A politikus uraknak ez persze hótmindegy, az ő seggüket 9-10 körük beviszi a parlamentbe az én pénzemből (is) fizetett szolgálati autó, akkor már így is, úgy is világos van.)

Egyébként meg a napfényes órák száma ugyanannyi, a nappal olyan mint egy takaró. Attól, hogy húzogatom fel-le, nem lesz hosszabb. Lehet világos 7-16-ig vagy 8-17-ig, de nem lesz TÖBBET világos. Világos?

Azt kell mérlegelni, hogy az oroszokhoz akarunk tartozni, vagy Európához. Illetve, hogy a dolgozó embereknek (akik az adót fizetik, akikből él az állam) és az iskolásoknak (mert bizony rájuk is érvényes, hogy ha sötétben ér be, az első órát kvázi végigalussza) kellene kedvezni, vagy a nyugdíjasoknak és a rugalmas munkaidőben dolgozóknak.

Egyébként a nyári időszámítást, és vele az óraátállítást el lehet törölni (a poszt elején említett képviselőt is biztos csak ez zavarja valójában, csak a túl sok tütüke...), de EU-s jogszabálymódosítás kell hozzá, és egész Európa szinten kell. Azt már régóta vitatják, hogy a nyári óraátállítással nem spórolunk annyit mint régen (klímák, rengeteg elektromos berendezés), így egyre kevésbé van értelme.

Pedig már lassan gondolkodnunk sem kell rajta (talán ezért sem tudjuk, mikor merre), mert a telefonok, számítógépek, egyes órák átállnak maguktól. De van akinek még ez is problémát okoz.

Ha az EU úgy dönt, akkor óraállítgatás sztornó (vagyis a nyári időszámítást törlik el), de időzónaváltás nuku, csak maradjunk a közép-európai időzónában (CET, UTC+1). Ott a helyünk. Földrajzilag is, politikailag is. Bár ki tudja, az utóbbi hogyan változik....

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr5813111916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása