Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Mindent értek

2016.11.11. 11:00 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: román 4 es

Már, hogy miért van annyi román áldozata és okozója a baleseteknek a 4-esen.

Nálunk is lehetne így:
http://www.portfolio.hu/vallalatok/cegauto/iskolazatlanoknak_nem_adnanak_tobbe_jogositvanyt.3.239952.html

 

A zebra és a kerékpártolás művészete (ráadás)

2016.10.25. 13:11 | bonifac | 7 komment

Címkék: bicikli kresz gyalog zebra meddigmegyahulyites

Na még egy kör.

Mivel most egy bírósági ítélet kapcsán (zebrán bringást gázoltak) előkerült még egy érv.

Ami a KRESZ 54§/1-es pontja.

54. § (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.

Elnézést, hogy elgázoltalak

2016.10.21. 12:12 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged gyilkos sofőr jogsi

Lényegében ennyivel le is volt rendezve.

Nem, nem gázolt el. De nem rajta múlott.

A Felső Tiszapart és a Göndör sor találkozásánal történt. Ő a körtöltés felől jött, fentről (kb. száz méter, egyenesen), én vele szembe az Irinyi János úton, - biciklivel - egyenesen. Épp nem esett. Indexelt, balra, láttam is, de közel voltam, csak megvár. Nem várt, befordult elém. Fékeztem állat módon, meg is álltam. Ő ment tovább, észre sem vett, azt sem, hogy éppen majdnem elütött egy bringást.

Gyilkos

2016.10.10. 11:12 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged gyilkos tahó

Tekerek a rakparton (gy.k.: bringával), messze előttem egy autó áll épp ki a (már tilosban) parkolók közül. Lassan, több lépcsőben tolatgat. Ahogy közelebb érek, kilendül elém. (Elsőbbség meg nem adása.) Fékezni nem volt időm, balról kerülni nem tudtam, átestem volna a csomagtértetőjén (úgy állt ferdén). Jobbra rántottam a kormányt, a parkoló felé. Kerülöm, ez a barom meg közben megindul előre!

Megölhetlek, te fasz

2016.07.23. 20:10 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged bicikli kresz tahó zebra

Megmentettem az életed, te seggarc. Bevallom, nem szándékosan, és bánom is, de csak a reflexeimnek köszönheted, hogy nem a kórházban vagy koporsóban fekszel most.

Szegedi kerékpárút

2016.07.15. 12:55 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged bicikli

Biztos csak engem zavar, de a Retro Falatozó kiszolgálópultja egész egyszerűen a Felső Tiszapart kerékpársávjára nyílik. Hát ennyit számít Szegeden a kerékpár járműnek... (Legalábbis ilyenkor).

A másik: a szétbombázott volt Széchenyi gimi mellett elmenni egyszerűen rettenet. Mármint bringával. Akkora por van, és semmi munkaterület védelem meg elkerítés.

 

Tanulj, barom...

2016.07.14. 17:47 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: tanulóvezető

Áll a Novotel mellett a külső sávban a tanulóautó (bordó Fiat Punto Classic), vészvillogóval (hogy az univerzális parkolójeggyel is megismerkedjen a nebuló), oktató magyaráz az anyósülésről. Állnak. A megállni tilosban.

 

Gyalogbarmok

2016.07.07. 16:00 | bonifac | 1 komment

Címkék: kresz gyalog

Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy egyre pofátlanabbak a gyalogosok.

Simán átkelnek előttem az úttesten, kereszteződésnél (nem kanyarodok), ahol nekik nincs zebra, a legnagyobb természetességgel.

Pedig kurvára nincs elsőbbségük.

Mi is van a KRESZ-ben?

22. §
(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.
(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.

31. §
(5) Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik
a) jobbra vagy balra bekanyarodó járművel
- annak az útnak az úttestjén áthaladó gyalogos részére, amelyre a jármű bekanyarodik, továbbá
- az azonos irányból érkező villamos részére

43. §
(1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

Nem vette észre

2016.07.05. 14:26 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged tahó

Gondolom ez lehetett az oka, ami miatt két - valószínűleg összetartozó - autó sofőrje sem vette észre a rakpartról a Novotelnél felhajtva a kötelező haladási irány táblát, az elsőbbségadás táblát és a záróvonalat.

Arról nem is beszélve, hogy teljesen érthetetlen agyhalott zombik lehettek, mert jobbra kis ívben felkanyarodtak, majd a zebánál 180 fokos kanyart véve balra fordultak. Az egyikőjük majdnem összeütközött egy autóval, mely balról, a Tisza Lajos körút felől jött. Ezek szerint a tükröt sem ismeri.

Feltételezem az a Volvós sem vette észre a Behajtani tilos táblát, amelyik a Semmelweis-Markovits utca sarkán egyenesen ment tovább a Semmelweisen, gondolván majd összehúzza magát, és elfér. Kár, hogy nem jött egy troli, akkor kénytelen lett volna szégyenszemre visszatolatni.

Bableves

2016.06.28. 23:00 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: rendőr

Régen keringett egy sztori egy rendőrről, aki több településen keresztül szirénával száguldott haza, aztán otthon szépen leparkolt és bement ebédelni.

Mára már nem mernének ilyet csinálni, gondoljuk. Egy frászt. Többször vettem észre, hogy rendőrautók, csak azért, hogy egy apró tiltást kikerüljenek (záróvonal, piros lámpa), bekapcsolják a szirénát/villogót, majd 5 másodperc múlva ki.

Láttam már ilyet a Petőfi sgt-n (két rendőrautó volt), rosszul soroltak be, aztán egy kis vijjogás/villogással megoldották.

Múlt vasárnap a Hősök kapujánál húzódtam félre egy mögöttem szirénázni kezdő Nissan Navara (frsz. KTL-016) elől. De nem sietett, megállt a piros lámpánál mögöttem. Aztán még kettőnket - immár sziréna nélkül igen szabálytalanul - és tahón, porfelhőt húzva -  megelőzött a Tisza Lajoson, a Dugonics tér felé, aztán egész a Móravárosi Tesconál lévő körforgalomig csak poroszkált. Hirtelen ráért. A sziréna csak azért kellett, hogy a Hősök kapujánál a Boldogasszony sgt-ről balra fordulhasson a tilosba. Ari, mi?

Nyaldfel

2015.10.31. 08:07 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged tahó

Van ez a kedves népszokás a rakparton, hogy a kulturáltan szórakozó fiatalok éjjel fentről ledobálják az üres alkoholos üvegeket a rakpart úttestjére. Azok meg nyilván összetörnek.

Rettenetesen balesetveszélyes. Én ott tekerek bringával, aztán rángatom a kormányt el, hogy ne kapjak defektet, persze az autók elé rántok be. Nagyszerű.

Ezt minimum közúti veszélyeztetésként kéne értékelni, és súlyosan büntetni. A minimum az volna, hogy seprű-lapát, takarítás, majd a munka ellenőrzéseként mezítláb végig kéne sétálniuk az árvízi emlékműtől a híd utáni buszparkolóig.

Vasárnap

2015.06.28. 11:00 | bonifac | Szólj hozzá!

Kicsit off leszek, és megpróbálom politikamentesen.

A vasárnapi zárvatartás tönkreteszi a családi életet. Sajnos hétköznap igen kevés dolgozó embernek van ideje/lehetősége arra, hogy nagybevásároljon, vagy mondjuk ruhát/cipőt vegyen (a gyereknek még kevésbé). Amióta vasárnap zárva vannak az üzletek, a szombati nagybevásárlás, leginkább a ruházat esetében valami horror. Eszméletlen tömeg, a próbafülkénél félórákat lehet sorban állni, végül is az eddigi pár órás körből egész napos lett. Tulajdonképpen együtt tölti a napot a család, ja. Csak utálja.

Két kerékkel kevesebb

2015.05.21. 13:15 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged bicikli kresz gyalog zebra

Miért gondolják a gyalogosok, hogy ők nyugodtan mehetnek ott, ahol a bringások? Folyton azon verik a nyálukat sokan, hogy a járdán bicikliznek, bezzeg a másik oldalt nem nézik.

A belvárosi híd lábánál - bár lassan talán két éve tilos - mindig találkozom gyalogossal, csak jön át a legnagyobb természetességgel, és csak néz értetlenül, látom a fején, hogy nem érti, miért anyázzák, amikor miatta mennek egymásnak a biciklisek, mert nem férnek el (akkor is nehezen férnének el, ha ő nem lenne ott) és még ő van felháborodva, hogy nem hagyják átmenni. Pedig zebra sehol, a lámpa maszkjában is csak kerékpáros van, de azt bezzeg észre sem veszi. (Festeni kéne a lámpához egy nagy feliratot: HOL A ZEBRA? vagy hasonló.)
Dettó ugyanez a Dugonics téren, ahol több, mint egy éve a Petőfi felé kivezető szakasz már nem osztott gyalogos-kerékpáros, de azért ott ténferegnek, és nem értik, miért csengetek.

Csak nem a sok közös gyalog-kerékpárút építi le a gyalogosok agyműködését? És melyik volt az a debil, amelyik összemosott két eléggé különböző közlekedésnemet, hogy elég egy betoncsík kettejüknek közösen, spóroljunk rajtuk.
Pont ellenkezőleg, teljesen szét kéne választani őket. Szűnjön meg minden gyalogbringaút, büntessék a járdán kerékpározókat, de a kerékpárúton sétálókat is.

 

Mánmegin'

2015.05.18. 10:52 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged bicikli meddigmegyahulyites

Mint tavaly. A sok idióta idén is az maradt.

Dóm tér eleje az Oskola utca felől. Kerékpárút vége tábla, alatt bazi nagy fehér, "lécciszájjámánleéstójjadabringátalezártterületen". Hátazértsetolom. Hogy miért?

1. A nagy fehér "léccitójjadmár" nem KRESZ tábla. Leszarom. (Elképzelem, hogy az út mellett áll egy ember sárga mellényben, és kiabálja az autósoknak, hogy "harminccalmennyé!". Biztos annyival mennének ők is.)

2. A "Kerékpárút vége" tábla miatt nem kell tolni a bringát. (Segítek: a "Kerékpárral behajtani tilos", vagy a "Gyalogos övezet" tábla után bizony kéne. Egyúttal ezek bármelyike feleslegessé tenné a nagy fehér lécci táblát is. De nehogy belenézzen valaki a KRESZ-be, egyszerűbb a tavalyi baromságot kirakni idén is.)

3. Nincs semmilyen lezárt övezet. Már megint kirakták egy héttel hamarabb a táblákat, merő szívatásból.

4. Ráadás: aki az Apáthy utca felől jön (Dugonics téri kerékpárút irányából, a Somogyi könyvtár mellett kanyarodva rá a Dóm térre), annak semmilyen tábla nincs kirakva. Ja, hogy csak az egyik irányból tilos? Igen, valóban, a táblákat odébb kellett volna tenni, az árkádok vonalába.

Nevető gyilkos

2015.04.23. 20:45 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged bicikli gyilkos tahó

Ma egyik rémálmom majdnem valóra vált. A Petőfi sgt-n kívülről befelé jövő kerékpárútnál, a Moszkvai krt felől, a kis jobbra kanyarodó sávon egy Fiat Albea kombi majdnem elgázolt, több kerékpárossal együtt. A bringásoknak volt zöld, a  Fiatnak piros (jó volt a lámpa, megnéztem), a sofőr egyszerűen úgy kanyarodott, mintha nem is lett volna lámpa. Nagyot csikorogva fékezett, majd ami a legundorítóbb, hogy vigyorogtak (két fiatalabb egysejtű farok ült benne), végül is vicces, ha figyelmen kívül hagyjuk a piros lámpát, és majdnem elgázolunk pár kerékpárost. Álljon itt a rendszám is: MNK-377 (az eset ma kb. 17:40-kor történt).

Baleset testközelből

2015.03.14. 15:21 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: baleset gumi gyorshajtás

Szemtanúja voltam egy balesetnek egész közelről. Szerencsére nem sérült meg senki.

Március 13, péntek (biztos ezért :-)), fényes nappal, délelőtt 10 körül, Kunhegyes és Kunmadaras között, nyílegyenes szakasz, száraz út. Megelőzött egy sötét Mitsubishi Lancer (a kettővel vagy hárommal ezelőtti generáció, a gömbölyű), olyan 110-120-szal. Előttem kb. 500m-re egy KITE-es dobozos furgon ment. A Lancer csak száguldott felé tovább. Szembe jött valami nagyobb, már nem emlékszem mi, mert azt néztem, hogy miért nem lassít a Lancer a KITE-es furgon felé közelítve. Csak nyomta, ment, semmi fék. Aztán egyszer fékezett, de nagyon nagyot. Hogy azért, mert későn vette észre, hogy jön valaki szembe, vagy csak bináris, nem tudom.

Nem mind arany, ami fénylik...

2015.02.17. 15:05 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged tahó

Avagy attól, hogy szép autód van, lehetsz kőbunkó.

Ma reggel, a Novotelnél, a Felső Tiszapart felől kis ívben jobbra a József Attilára kanyarodott egy aranymetál Mercedes (ha jól rémlik M-es rendszámú, sajnos nem figyeltem). Az, hogy közben Elsőbbségadás és Gyalogosátkelőhely tábla volt, én szinte már rajta voltam a bringás átvezetésen, illetve mellettem párhuzamosan a zebrán egy pár, babakocsival, az csöppet sem zavarta. Ő ment. Egyikünket sem sikerült elgázolnia, de ez nem rajta múlt.

Téli gumi

2014.12.29. 18:25 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged tél gumi

Csak hogy legyen decemberre is egy poszt... :-)

Baktatok a hóban gyalog - nem bringával, nincs az utcánk letolva, a keréknyomok lefagyva, hülye azért nem vagyok - a postáról hazafelé, autó jön, megy egyenesen, majd fékez, rájön, hogy jobbra menne. Tolat. Indulna, pörög a kerék, nem halad. Kanyarodna, tekeri a kormányt, nyomja, pörög a kerék, nem halad. Nagy nehezen sikerült bekanyarodnia csak.

Utolérek a járdán egy fickót, telefonál, akaratomon kívül is hallom, mit mesél. "Majdnem baleseteztünk, kétszer is. Becsúsztunk a kereszteződésbe. Hiába nyomtam a féket, még a kéziféket is behúztam, csak csúszott tovább. Még jó, hogy nem jött a villamos."

És akkor egy kép, a téma összegzésére:

pic.jpg

Csúcshülye

2014.11.14. 11:43 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged bicikli tahó

Tegnap este összetalálkoztam az elmúlt minimum 10 év legnagyobb hülyéjével. Ezt überelni...

Lerajzoltam az útvonalát. (A szaggatott vonal feltételezett útvonal. A kék négyzetnél találkoztunk.)
Biciklivel volt. Sötétben, kivilágítatlanul. Hímnemű, 16-18 év körül. Ember? Talán.

hulyemap.jpg

Felesleges barom

2014.08.28. 12:58 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged bicikli kresz tahó sofőr

A ma reggeli megér egy posztot. Gurulok át a Dugonics téri kettős körforgalom egyik bringás átvezetésénél, amikor az előttem áthaladó autó - láttam, hogy jön, engedtem, lassítottam - sofőrje a letekert ablakon kiszól, hogy "vanottegytábládbazmeg".

1. Tudom, elsőbbségadás tábla. (Egyébként ellentmond az átvezetés felfestésnek, de ezen már meg sem lepődöm.)
2. Na és? Megadtam, nem? Simán átfért/átment előttem, semmilyen lassításra nem kényszerítettem (sőt, ő lassított, hogy beszólhasson!).
3. Nagyszerű, amikor a táblát ismeri valaki, de a jelentését nem.
Segítek: "Elsőbbség: továbbhaladási jog a közlekedés más résztvevőjével szemben. Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására." (KRESZ III/b.)
Irányváltoztatásra nem is lehetett volna, a sebességének pedig semmilyen megváltoztatására nem kényszerítettem.
Megadtam az elsőbbséget, de azért lassít, beszól, bunkón. (Fekete VW Polo TDI volt, hogy magára ismerhessen a debilje.) Visszaszóltam, de elmenekült. :-)