Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

új KRESZ

2008.04.09. 19:58 | bonifac | 1 komment

Címkék: kresz

Amennyit eddig tudni róla, semmi értelme, nem tudom mi az új, ez is csak módosítás.

Az ok, hogy a quadok és a mopedautókra jó volna végre valami szabályozás, bár elég volna az EU-sat átvenni, de tudtommal utóbbiak esetében azért is szemben megyünk az EU-val, nálunk rendszám lesz, és jogsi, csakazértis.

Egy pár az eddig ismert módosítások közül:

"Esőben, vagy ha bármilyen oknál fogva vizes az útburkolat, autópályán 130 helyett csak 110-zel, autóúton 90, egyéb, nem lakott területen fekvő úton 70-nel szabadna hajtani."

Eddig ugye volt az időjárási viszonyoknak megfelelő vezetés, most ezen egy kicsit konkretizáltak. Mintha azt mondanám, hogy 50m látótávolság alatti ködben csak 50-nel szabad menni. Ugyanaz mint az eredeti, csak pontosítva hülyéknek.

"A tervek szerint a jövőben lassítaniuk kell az autósoknak a közlekedési lámpával nem védett gyalogátkelőhelyek előtt. A zebrák előtt 20 méterrel az autók sebességét 30 kilométer per órára kell csökkenteni."

Ezt a baromságot. Ez szigorúbb, mint az eddigi, amit szintén nem tart be senki. Akkor ezt ki fogja? Csökkentsük a maximális megengedett sebességet országúton 80-ra. A 90-et sem tartja be a többség.

"A mai szabályozással ellentétben a tervezet szerint a jövőben ismét az autóvezető lenne felelős azért, hogy utasai használják a biztonsági övüket."

Na végre valami, aminek értelme van. De azt is ideje volna ellenőrizni és büntetni, hogy a sofőr kézből telefonál. Vagy azért majd az utasokat vonják felelősségre?



Várom a részletesebb változásokat. Ahogy kikerül a netre, visszatérek rá.



Az autózz blogban volt egy pár ötlet, amelyek viccesek (és szomorúak egyben), összeszedem őket ide.

Javasolt gyakorlati alapelvek az új KRESZ-hez (nagyrészük megtörtént eset alapján):

- Ha a gyalogos balról megy át a zebrán, neki kell jobbkézszabály fennforgása miatt elsőbbséget adnia.
- Ha belátható a kereszteződés, akkor át lehet menni a pirosjelzésen.
- A piros lámpa felülbírálható bármikor, nem csak mentő,stb. esetén.
- A záróvonal csak egy irányelv.
- A táblák csak a gyalogosokra és kerékpárosokra vonatkoznak, de amúgyis csak városkép-díszítő funkcióval rendelkeznek.
- A sebességhatár egyénileg felülbírálható bármely gépkocsi sofőrje által.
- Ha az egyik autó elhagyja a körforgalmat, akkor a mögötte haladóval szemben elsőbbsége van a körforgalomba behajtónak.
- Zsákutcából kijövő autónak nem kell a jobbkézszabály szerint sem elsőbbséget adni.
- Ha kereszteződésben megállsz autóval, lemondtasz az elsőbbségedről.
- A piros jelzés nem tiltás, csak azt jelzi, hogy keresztirányu forgalomra kell számitani.
- A behajtani tilos azt jelenti, hogy majd sokan jönnek szemből.
- Az éjszakai taxi azért áll meg a zöldnél, mert tudja, hogy keresztben átszáguld a kollégája.
- A kötelező haladási irány felfestés és a záróvonal se jelent többet, mint köztéri porfogó, illetve útburkolati dekoráció.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr99418842

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Blogocska 2008.04.19. 19:42:47

KRESZ 2SZERINTEM: forgalmasabb helyeken lévő gyalogátkelőhelyekre kamera/fényképezőgép (bár, az automata traffipaxszal, meg fényképezőgéppel az a baj, hogy nem látni a sofőrt, mondjuk talán megoldható lenne az is, hogy úgy vegye fel a kamera...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cuebler 2008.04.25. 18:39:22

az esős szabály nem a "hülyék" kedvéért lett pontosítva, neeem... hanem az olyan tahók miatt, akik relatív gyorshajtással halálos balesetet okoznak (optimális esetben a sajátjukét) és utána az ügyvédjük kimeszeli őket az egészből a nem elég konkrét vagy pontosított jogszabályi szöveg miatt. a mopedek sajna mostanság túl gyorsak és túl erősek lettek ahhoz, hogy csak úgy hagyjuk őket száguldozni gyakorlatilag azonosíthatóság nélkül...
süti beállítások módosítása