Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Cops

2013.03.26. 18:33 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: rendőr kresz

Kis hazánk rendőrei túl sok amerikai filmet néznek.

Sokadszor látom, hogy úgy állítanak meg autóst, hogy mögötte haladva "kuttyogtatja" a szirénát, és villogtatja a fényeket. És nem értik, hogy az autósok miért értetlenkednek, állnak meg sokára. Talán azért, mert az autósok tudják a KRESZ-t, a rendőrök meg nem?

Ugyanis ez legfeljebb az amerikai filmekban várható el, nálunk az, amit ők csinálnak, az autósnak azt jelenti, hogy engedje elhaladni a rendőrautót.

Lásd KRESZ 42.§ (1). A megkülönböztető jelzéseket (villogó kék fényjelzést és szirénát vagy váltakozó hangmagasságú más hangjelzést) használó gépjármű ... részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását - félrehúzódással és a szükséghez képest megállással - lehetővé kell tenni.

Vagyis nem megállni kell, illetve csak, ha muszáj, hanem elengedni. Ezért nem érti az autós, miért vacakol mögötte a rendőrautó, amikor elfér, mehetne.

És hogy hogyan kell akkor megállítania autóst a rendőrnek?
Ott van, bizony, az is, a 6.§ (2) pontjában.

Ha a rendőr a forgalmat nem útkereszteződésben irányítja,
a) a járművek megállítására
aa) karjának vagy fehér szegélyű piros tárcsának függőleges feltartásával, piros vagy fehér fény körbeforgatásával, illetőleg síppal ad jelzést,
ab) menet közben a megkülönböztető fényjelzést használó gépkocsiból, illetve motorkerékpárról ad jelzést, karjának, fehér szegélyű piros tárcsának, piros vagy fehér fényű lámpának fel-le mozgatásával, illetőleg hangszórón vagy a megállásra felhívó szövegű felirattal;
b) a megkülönböztető fényjelzést használó gépkocsiból vagy motorkerékpárról, illetőleg rendőrségi helikopterről hangszórón keresztül adott, a követendő közlekedési magatartásra vonatkozó utasításának megfelelő módon kell az úton közlekedő jármű vezetőjének eljárnia.

Ja, hogy elavult?! Lehet. De ettől még ez az érvényes és szabályos eljárás.
Nem mondtam már párszor, hogy újra kéne írni a KRESZ-t, és nemcsak toldozni-foldozni, évtizedekkel lemaradva a valóságtól? :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr235133463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása