Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Katasztrófafelelős vagyok

2013.03.16. 14:20 | bonifac | 2 komment

Címkék: tél

Megúsztuk.

Pedig elindultunk. Csütörtök este, Szegedről. Borsod megyébe, autóval. (Téli gumi, telitank, lapát, kis zsák homok, lámpák, pokrócok, naná.) Akkor Szegeden még nem esett a hó, a szél már fújt rendesen, majd fagyott jég/esőszemcsék kopogtak a fejemen Hódmezővásárhelyen (MOL kút, keréknyomásellenőrzés). Kunszentmárton előtt már esett a hó rendesen, lassan is ment mindenki, 60-80 km/h között, forgalom nem sok volt.

Este tíz körül érkeztünk meg a 4-esen az előre tervezett megalvóhelyre, addigra kegyetlen hideg volt, hófúvás, szél, brrr. Ja, éjszaka áramszünet, csak hogy teljes legyen az élmény. (Már odafelé is feltűnt több településen, hogy a közvilágítás nem működött.)

Pénteken reggel félkilenc körül időjárásellenőrzés neten (hajnalban lett áram, ja anélkül fűtés sem volt), telefon a célhelyre (Tiszaújváros), hogy milyen az idő, indulhatunk-e. Inkább ne, hó szakad, hókotró sehol. Akkor várunk. A délelőtt így telt. Ebéd után a met.hu-n levették a narancs másodfokú riasztást egyesre, de ahol voltunk, ott is az volt, így úgy döntöttünk, elindulunk. Megerősítő telefon, igen, már kotortak is, éljen.

Mire elindultunk (délután félhárom), a hó is elállt. Tiszafüredig simán ment minden, onnantól lényegében tisztítatlan utak, sok helyen csak 40-50 km/h sebességgel, de igazából komolyabb veszély nélkül megérkeztünk.

Az első kormánysms-t még indulás előtt (T-Mobile), a másikat öt perccel az érkezés előtt (Vodafone) kaptuk. Végül is engedelmeskedtünk, nem hagytuk el az autót, mozgás közben veszélyes is lett volna.

Péntek este láttam Pintér urat hazudni a tévében. Merthogy a valóság nem esett/esik egybe a pártkommunikációval. Szomorú. Nekik, és az autópályán ragadtaknak is.
Majd ma szombaton olvastam a rengeteg beérkezett véleményt, olvasói levelet. Érdekes, hogy sokan - többek között Pintér is - azokat hibáztatják, akik elindultak az ítéletidőben. Mert hülyék, mert nem néztek időjárást.

Igen, ezt lehet mondani. És tényleg lehet, hogy hülyék. A magyar ember ilyen, ő hajlamos mindent jobban tudni. De a katasztrófavédelemnek ettől függetlenül tennie kellett volna a dolgát. Nem másokra kell hárítani a felelősséget, mentegetőzni, amikor óriási késedelemmel csináltak bármit is, küldtek értelmetlen sms-eket, nem mozgósítottak időben hókotrókat, nem rendeltek el időben kamionstopot. (Az a rengeteg ember talán nem lenne még mindig az autópályán, mert egy autópálya elzárásához elég egy, rohanó, majd keresztbeforduló kamion is, a személyautóknak ezt azért nehezebb "összehozni".)
Igen, részben talán az autósok is hibásak. De az teljesen egyértelmű, hogy a katasztrófavédelem hibás, az meg még világosabb, hogy nem jól végezték a feladatukat, azt, amiért a fizetésüket kapják. Miért is? Ők sem néztek időjárásjelentést? Pedig az is a feladatuk, nem?

A Telenortól nem kaptam SMS-t. Nem zavar, a másik is felesleges volt.

Két összeszedettebb írás:
http://libertarian.blog.hu/2013/03/15/megfagyott_a_vizfej
http://hvg.hu/itthon/20130315_Pinter_havazas_kormany_hibazott

És én holnap reggel indulok vissza. Igaz, most olvad. De éjjel kemény fagyok lesznek.
A katasztrófavédelemre vajon számíthatok-e?

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr155137988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

titan 2013.03.18. 11:13:10

Nem is tudom, sok fikát kap az sms, hogy felesleges volt, de - bár nem feltétlen jól sikerült akció - jó irány, hogy így is kommunikálnak.
süti beállítások módosítása