Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Gyalogbarmok

2016.07.07. 16:00 | bonifac | 1 komment

Címkék: kresz gyalog

Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy egyre pofátlanabbak a gyalogosok.

Simán átkelnek előttem az úttesten, kereszteződésnél (nem kanyarodok), ahol nekik nincs zebra, a legnagyobb természetességgel.

Pedig kurvára nincs elsőbbségük.

Mi is van a KRESZ-ben?

22. §
(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.
(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.

31. §
(5) Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik
a) jobbra vagy balra bekanyarodó járművel
- annak az útnak az úttestjén áthaladó gyalogos részére, amelyre a jármű bekanyarodik, továbbá
- az azonos irányból érkező villamos részére

43. §
(1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr998868384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

titan 2016.07.08. 08:59:14

Ez nem pofátlanság, ez téves szabályismeret némi öntudattal megízesítve.
Egy ideig ugye az úttesten megtűrt személy volt a gyalogos, ami nem jó, mert bizonyos helyzetekben egyértelmű elsőbbségük van, ráadásul ez azt jelenti, hogy nemhogy nem akadályozhatják az átkelésben, de még csak nem is zavarhatják.
Aztán elkezdődött az öntudatra ébredés, néhány OBB-s reklám, csak elfelejtették azt megmondani, hogy a jogok pontosan meddig érnek, és hol kezdődnek a kötelességek.
süti beállítások módosítása