Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Hírek

2008.03.05. 12:01 | bonifac | 2 komment

Címkék: motoros szeged rendőr homár kresz felezővonal gyorshajtás

A debreceni ámokfutó motoros, aki több piros lámpán is átszáguldott a rendőrök elől menekülés közben, akár egy évre is elveszítheti a jogosítványt, vagy akár 100e Ft büntetést is kaphat.

RÖHÖGNÖM KELL.

Meg egy irgumburgumot a városi rendőrkapitánytól, és legalább egy órára sarokba fogják állítani.

Valakit, aki ki tudja hány balesetet okozhatott volna, és csak a szerencsén múlik, hogy nem így történt. (A rendőrök jól tették, hogy leálltak, ezt máshol is így szokták, nehogy ártatlanok is áldozatul essenek.) A büntetést a szabálysértésekért kapja, és azért mit kap, hogy elmenekült a rendőrök elől? Egyes helyeken az ilyet simán lelövik. Ha nem, akkor is elkapják, leteperik, megbilincselik, szóval nem épp kíméletesen bánnak vele, hiszen a rendőrség elől menekülőről automatikusan feltételezik, hogy gonosztevő, talán éppen szökésben lévő fegyveres. És ez így van jól.

Nálunk meg? Ejnye-bejnye, legközelebb ne szaladj el a rendőr bácsiktól...



A mozgássérült helyeken parkoló rendőrmotorosokra meg kár vesztegetni a szót, amikor tele vannak ilyen fotókkal a blogok. Rendőrautó tilosban, mozgássérült parkolóban, két mozgássérült helyen, stb. Ami tetszik.



Ma reggel láttam - azt hiszem az AXN-en - egy ausztrál sorozatot. Motorost üldöz villogó szirénázó - civil - rendőrautó, amikor a motoros betép egy egyirányú utcába. A rendőrnyomozó fékez, hogy "Behajtani tilos! Most mi legyen?" és csak kollégája 'unszolására' megy utána.

Na ez sem Magyarország. Nálunk akkor is bemegy, ha nem villog. Tudom, olvastam másik blogon, hogy gyenge az akku, így nem bírja a villogót, ezért látunk gyakran tilosban "álló" rendőrautót, valójában azok intézkednek.

Aha. Akkor legyenek szívesek módosítani a KRESZ-t is, miszerint:

49§. (2) A megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű vezetője - a rendőr és a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések jelzéseit kivéve - a közúti jelzéseket, továbbá a 24-43. §-okban foglalt rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja, ha
- magatartásával a közlekedés biztonságát,
- valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, és meggyőződött arról, hogy a közlekedés többi résztvevője az akadálytalan továbbhaladást lehetővé tette.
(2a). Megteheti ezt megkülönböztető fény- és hangjelzés nélkül is, amennyiben szolgálati gépjárműve akkumulátorának állapota ezt indokolja.

A fentiről jut eszembe. Péntek délután Szegedről a Kiskundorozsma felé menű úton kaptunk sorompót. Egy rendőrautó erre, a sorompó felé közeledvén bekapcsolta a villogót (szirénát nem), és átment a szembejövők - két - sávjába. Mit hitt a hülye barom, hogy a sokszáz tonnás vonatszerelvény majd kitér? Aztán erre ő is rájöhetett, mert nem mert átmenni, csak amikor felnyílt a sorompó, akkor viszont bevágott mindenki elé a szembe sávból, eltépett, majd az egyenes végén lekapcsolta a villogót. Biztos kihűlt volna otthon a bableves...

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr43364904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maxi 2008.03.08. 08:37:02

Hihi... ha átment volna (akár villogva, akár nem) az átjárón tilos jelzéssel, akkor semmivel se lett volna kevésbé szabálytalan, mint ha civilként teszi ezt. Túl azon, hogy elég furcsa módja a "példamutatásnak", a KRESz-ben benne van, hogy megkülönböztető jelzéseket használó majdnem minden szabályt megsérthet, KIVÉVE, hogy nem hagyhatja figyelmen kívül a vasúti átjáró tilos jelzését (lévén a vonatnak hiába is szirénázik-villog...) illetve a rendőr jelzéseit.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2008.03.08. 17:15:42

Tudom, beidéztem a paragrafust. :-)

És ezt a része, meg mintha a valóságban nem is létezne: "valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, és meggyőződött arról, hogy a közlekedés többi résztvevője az akadálytalan továbbhaladást lehetővé tette."

Haha.
süti beállítások módosítása