Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Újabb zebrahalál

2008.05.28. 07:33 | bonifac | 2 komment

Címkék: motoros szeged rendőr bicikli kresz tahó tanulóvezető gyorshajtás sofőr

Ismét kijelölt gyalogosátkelőhelyen gázoltak halálra egy gyereket (a nagymama kórházban), ezúttal Bonyhádon, egy teherautó. A híradóban mutatott képeket elnézve - a teherautó két hátsó tengelyéből az első mögött fotózták a holttestet - két lehetőség jut eszembe:

1. Mivel mindkét esetben nagymama és unokája az áldozat, lehetséges, hogy figyelmetlenül, hirtelen léptek ki a zebrára*. Ezt könnyű letesztelni. Autó 50 km/h-val zebra felé, majd bábu elé ki, autó vészfék (ez ösztönös, aki nem padlóz azonnal, azt szándékos emberölésért ültetném le). Kíváncsi vagyok, mennyire kell hirtelen kilépni egy 50 km/h-val közeledő autó elé, hogy az még vészfékezés után is halálra gázoljon, és hogy méterekkel maga alá tiporjon egy gyalogost. (Mert nem tudom elhinni, hogy ha nem takarja tilosban parkoló autó - a kurvaanyját a köcsöginek - a zebrát, akkor le tudnék lépni olyan hirtelen - nem kirohanni, azt nagymama nem csinál - hogy egy ötvenről vészfékező autó halálra gázoljon.) Bár azért azt se felejtsük, hogy a gyalogost azért messziről lehet látni az út szélén, a zebra mellett, amikor én tanultam vezetni, ilyenkor egy gázelvétel volt a minimum (az első esetben biztos, a bonyhádinál nem feltétlenül, ott lehetett takarásban).

2. A másik lehetséges magyarázat: A gázoló autó nem 50 km/h-val közlekedett, hanem jóval gyorsabban. Ennyit a bizonyításról és felelősségről. Mit kell ragozni? A második gázolásnál mondták, hogy a felelősség megállapítása még folyik. He?

Pont tegnap délután hazafelé kerekezvén biciklimmel, a Dugonics téri dupla körforgalomnál keresztezvén a kocsiutat, ki nem adott elsőbbséget, és ment át előttem, mereven előre nézve? Igen, egy tanulóvezető, mellette az oktatóval! Csak néztem utána. A tanulókocsi után jövő autóst (piros Spark) is meglephette a dolog, mert nemcsak hogy megállt, de megvárta, míg magamhoz térek, intett udvariasan, hogy menjek.

Amikor én tanultam vezetni, az oktatóm satuzott volna hasonló esetben, hogy majd lefejelem a kormányt! Ez meg fogadok, azt mondhatta, menj még, átférünk.


De a tegnap reggeli RTL-es Reggeliben sem volt semmi az a motoros "oktató" (venném el tőle rögtön a papírját), aki a pesti forgalomban motoros közlekedést mutatott be, közben cikázott záróvonalon keresztül, előzött zebrán, meg egyéb huncutságok, majd amikor a műsorvezető is szóvá tette, hogy dehát ez elég szabálytalan volt, akkor annyit mondott, hogy ő csak valós helyzeteket akart modellezni. Ja....



* Az öregek már csak ilyenek. Naivak, ők még úgy tanulták, hogy a zebra a gyalogosoké. Látás, hallás, reflexek kopottak... Ma reggel is ment így át előttem néni bottal, jobbra (kerékpárúton megy keresztül a zebra) esze ágába nem jutott volna nézni. Csak ment előre lassan... Hárman fékeztünk csikorgót, észre sem vette.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr24491223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

donofrio 2008.05.28. 07:58:27

Igen!Ilyenné vált Magyrországon a közlekedés.Régen szörnyülködtünk,hogy más országokban ,hogy közlekednek!
Itt már nincs biztonságban gyalogos,biciklis,autós,motoros----senki!Néha halált megvető bátorsággal vágok neki egy-egy zebrának,hogy hátha átérek minden baj nélkül!
És tudomásul veszik ezt hon"atyáink",rendőrségről nem is beszélve,akik állítólag védenek is.Az"átkosban"sok-sok gyalogos rendőr(posztos)volt az utcákon.Nem bántottak senkit!De visszatartó erő volt a látványuk,és figyelmeztettek,és büntettek.Most autóban parádéznak,és soha nincsenek ott,ahol kellenének!Érdekes!!!!!!!!!!!!!!!

Maxi 2008.05.28. 08:38:22

Az hagyján, de azzal torpedózzák meg az járművezető képzők vizsgaszigorítási törekvéseit, hogy statisztikailag kevesebb a halálos baleset. Ja, ha náluk is úgy van, mint a KRESZben, hogy két 10 év alatti gyerek 1 személynek számít... :o(
süti beállítások módosítása