Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Elbaltázott generáció

2008.07.10. 11:59 | bonifac | 8 komment

Címkék: rendőr kresz tahó tanulóvezető gyorshajtás

Szépítek a néven, egy másik fórumban inkább elbaszott generációnak titulálták őket. Kik is ők? Azok, akik a rendszerváltás (bocs, sosem állt rá a szám a rendszerváltozásra) körül születtek, illetve általános iskolába már utána kezdtek el járni.

Gyors matematika: aki 1990 körül legfeljebb 6 éves, vagy akkor született, ez ma 18-24 évest jelent. Na erre a generációra gondolok. (Csak a véleményem kontextusba helyezésének megkönnyítéséhez, én épp a rendszerváltás után érettségiztem.)

Ez az a generáció, amire rázúdult a nagy szabadság, a nagy demokrácia. Ők azok, akik már egyáltalán nem ismerik az illemet, a tapintatot, a felelősségtudatot. Szarnak mindenre, csak élvezik az életet, nincs veszélyérzetük, az értékrendjük teljesen deformált.

Ez a korosztály megy TV székházat ostromolni, mert jó balhé, ez megy el melegeket dobálni, rendőrt verni, mert miért ne. (Hol mertünk volna mi egy rendőrbe belerúgni?) Jövőképük nincs, csak a mának élnek, nem becsülnek meg semmit, sem a saját, sem a más tulajdonát (a közösségi tulajdont nem is merem említeni). Miattuk/nekik létezik a 0%-os kezdőrészletes hitel 10 év futamidővel.

A régi rendszer azért betartatott velünk alapszabályokat. Jó, jó, finoman diktatorikus eszközökkel, de csak rendet tartott. Na ez vált hirtelen semmivé '90 után. Azóta nem verhet a pedagógus gyereket (meg is lehet nézni, mi van az iskolákban, bezzeg a gyerek verheti a tanárt), és a rendőrség sem képes rendet tartani. (Na ja, jó részük ugyanebből a korosztályból kerül ki.)

Kitalálunk mindenféle marha KRESZ szigorításokat, de teljesen értelmetlenül, mivel a meglévő szabályokat sem vagyunk képesek betartatni. Nem új törvények kellenek, hanem kőkemény szigor. Ezt az elbaszott generációt meg kell fogni valahol, különben - és talán már késő - a következő is ilyen lesz, vagy még ilyenebb, ezt a "nevelést" (pontosabban annak teljes hiányát) kapják ők is.

Hogy miért írok róluk? Mert ha megnézzük a korukat, érthetővé válik, miért van hirtelen annyi felelőtlen barom az utakon. Ők szabadultak ki az elmúlt időben tömegesen az utakra, ők a suttyó jaszkarizók, ők a városban versenyzők, a piroslámpára szarók, a csigareflexű szőke picsák, azok akik megvették pénzért a jogsijukat, akik ajándékba kapták az autójukat, így azt sem becsülik (akkor másét naná, hogy nem), akik nemhogy nem ismerik az alapvető közlekedési szabályokat, hanem nem is érdekli őket egyáltalán. Ők csak mennek, minden és mindenki más le van szarva. Mert nehogy már ne azt csinálja amit ő akar, nehogy már beledumáljon bárki is. (Kurva nagy demokrácia, az van.)

 


Még mielőtt nekemesnek a huszonévesek, leszögezem: a fenti általánosítás. Hála a jó istennek, vannak ebben a korosztályban olyanok, akik kaptak nevelést, akik éreznek felelősségtudatot (vezetés közben is). Akinek nem inge...

És természetesen a többi korosztály sem mind tökéletes... ;-) Nem mondtam, hogy egy korombéli nem lehet állat. Ott van pl. a szomszédom. (De ezt majd máskor.)

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr79538291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NYT · http://pergetes.blog.hu/ 2008.07.11. 10:56:01

Tehát úgy gondolod, a diktatúrában egészségesebb felnőttekké váltak az emberek, mint manapság? Mindezt az utakon tanusított magatartásunkkal támasztod alá? Tehát a morális válság oka, a fegyelem hiánya. Ezt a fegyelmet elvileg az elátkozott kádár-rendszerben felnőtt, 45-55 éves korosztály (a 18-24 évesek szülei) kellett volna, hogy átadják a következő generációnak. Ezek szerint nem tették meg, vagy egyszerűen rossz mintát adtak. Szerintem a rendszer elbaszta a középkorúakat, ők meg önhibájukon kívül minket 18-24 éveseket. A szerencsétlen, nyugdíjukkal zsarolható, nyomora miatt a Kádár-kort visszasíró nyugdíjasokat már meg sem említem. Elbaszott társadalom, úgy, ahogy van!

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2008.07.11. 11:20:08

Nem azt mondanám, hogy egészségesebbé. Kevésbé szabadosabbá, 'szabályozottabbá', még ha utóbbi nem is feltétlenül pozitív jelző.

Talán igazad van, talán MINDEN rendszer megváltozásánál elbaszódik a társadalom. Bármelyik társadalom.

A 45-55 évesek nem feltétlenül rossz mintát adtak, csak egy másik rendszerű társadalomra érvényes mintát adtak. Amit a gyerekeik nem tudtak alkalmazni a megváltozott társadalomban. És mentek saját fejük után.

Vegaaa 2008.07.11. 11:50:02

hat nekem van egy ismerösöm aki a hetvenes evekben született. katona is volt (na ott aztan megtanulja az ember a fegyelmet) és ehhez kepest olyan idiota az utakon, hogy most nem folytatom a mondatot mert csunya lenne a vége:)
mondhatni kutyábol nem lesz szalonna, még akkor sem, ha az a kutya történetesen a jol tudjuk milyen politikai rendszerrel megáldott kinában él.
egy szempontbol viszont érdekes a felvetésed. ahogy kezd benőni az ember fejelágya (mármint azoknak akik nem kutyák ugye...) ugy veszi észre maga körül a mocskot. ezek a mai fiatalok! van egy ezresem rá hogy mondtad már:) énis elborzadok sokszor, föleg most nyáron szünetben a 18 ev alattiak viselkedesen. na de csak azért mert én már nem csinalom azokat a baromsagokat mint ök, viszont csináltam régen, csak hajlamos az ember a sajat mocskát kicsit a szönyeg alá söpörni. tükörbe nezni nem mindig jo dolog, nemis tesszük.
szoval szerintem mindegyik generacio alapvetöen ugyanolyan. kérdezd csak meg nyugodtan a nagyszüleidet. ök milyenek voltak tiniként?
nem egyszer mondták már a szemembe kacsintva: "jaj fiam, hát énis voltám ám fiatal. tudom miröl van szo"
szerintem örülj neki, hogy te legalább felnöttél:)

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2008.07.11. 12:08:51

Azért vannak/voltak nem kis különbségek. Amikor én friss jogsival megkaptam a családi autót (merthogy csak egy volt ugye), hogy egyedül elmenjek a 200 km-re lakó barátnőmet költöztetni, persze, hogy nem úgy vezettem, mint ha ott ültek velem szüleim. De vigyáztam mégis, mert tudtam, hogy ha összetöröm jaszkarizásból az autót, akkor kapok, meg autó se lesz. Ezerszer több felelősséggel álltam hozzá, és azt is tudtam, hogy örülhetek, hogy megkaptam a járgányt, és becsüljem meg magam, ha még szeretném megkapni. Ma meg...

zsizsik 2008.07.23. 09:52:29

Igazad van.Nekem ami az agyamra megy,azaz iskola..Hogy egy gyerek napi hat-nyolc órát tölt el iskolában,heti öt napot,és jobb esetben minima 10 évet.na már most.a gyereket nem szabad megszégyeníteni,nemszabad csúnyán beszélni vele,nem szabad megfenyíteni,megütni,jó formán csúnyán nézni sem,mert a szerencsétlen tanárt azonnal kirúgják hatalmi visszaélés miatt,de akkor mivel neveljen meg egy rossz gyereket?elvettek tőle minden eszközt,maradt a szépen kérem,és behívom az anyukádat.ami jobb esetben egy ideig működik,de egy idő után szarnak a gyerekek rá.és most nem arra gondolok,hogy ütni verni kell a kölköt,és hogy majd az iskolában megnevelik,de ez nem megoldás..így ahogy most van.annak idején,volt a körmös miegymás,hol merné megtenni a mai világban egy tanár ezt?és a szülő mindig felháborodik ilyen dolgok miatt,és ha a gyerek inzultálta is a tanárt,akkor is a tanár a hibás.na mind1.
kivétel persze mind a két irányból van.

Maxi 2008.08.23. 10:31:24

Hát, lehet, hogy imáid meghallgattattak: www.hirado.hu/cikk.php?id=295214

Nagyon remélem, hogy bevezetik!

Maxi 2008.08.23. 10:34:48

Persze sajnos jellemző itt is, hogy addig semmi nem történik, míg egy magas rangú érdekeltté nem válik a dologban.
Kár, hogy egy ilyen elgondoláshoz előbb Szekeres fiának meg kellett halnia. :o(

Neduddgi 2008.08.26. 12:23:14

Ma reggel volt a Kossuth Rádióban (bocsánat: "emeregyen") egy nagyon jó összeállítás a jogosítványszerzés témáról: www.mr1-kossuth.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=46574&Itemid=1

Érdemes meghallgatni!
süti beállítások módosítása