Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Csődbe az autókereskedésekkel

2009.09.22. 21:06 | bonifac | 1 komment

Hétvégén a kenderesi lovasnapokra volt szerencsém ellátogatni.
Itt a lovakon, fogathajtáson kívül autókat is lehet nézegetni, mivel ők a szponzorok is.

Két kereskedés képviseltette magát, de hogy mennyire 'tanyáraparasztnak' színvonalon, az megdöbbentő volt.


Kezdjük a jobbal. Suzuki Lokátor, Mezőtúr. Egy Splash állt kint, egy Swift és egy négyajtós SX4. Két "értékesítő" ürge üldögélt mellettük.

Mi hárman voltunk, felnőttek, ebből ketten férfiak, megálltunk, nézegettük, először a Splash-t. A kocsi zárva volt (sok a cigánygyerek, gondolom tőlük óvják a kocsikat), ez még nem is lett volna baj. Az már inkább, hogy nekem kellett kérnem a fickót, hogy nyissa már ki, legyen szíves.

Megtette. Utána ott is maradt velünk, kicsit magyarázott, túlzásba nem vitte, beszélt róla kicsit, ennyi. Azon azért nagyon röhögtünk, hogy akivel voltam, majdnem két méter, súlyban meg arányos, a kereskedő meg csak magyarázta, hogy befér, jó ez neki. Aha. Nemcsak a Splash, az SX4 Sedan is kicsi volt neki, mert az igaz, hogy előre befért, de ehhez annyira hátra kellett tolnia az ülést, hogy mögötte még egy gyerekülésben ülő gyerek lába is nehezen fért volna el.

Értékelés: Ne nekem kelljen kérnem, hogy kinyissa a kocsit. Felkínálhatott volna árlistát, prospektust, névjegyet, nem tette. Ehelyett hablatyolt 6 hónapos forintalapú kamatmentes hitelről. Ja, a Splash listaáron volt kirakva, ami röhej, ami már a lábán jön ki, szalonautó, azt csak olcsóbban volna szabad adni. Valamint letegezett, ami sértő. 36 éves vagyok, a szakállam őszül. Igaz, hogy rövidnadrágban voltam, és nem volt rajtam nyakkendő, de ettől még potenciális vevő vagyok. És a potenciális vevő is vevő. Nagyon gyenge hármas, jóindulattal.


A rosszabb: Ring Autóház, Szolnok. Fiat és Hyundai. Sok autójuk volt, Fiat Bravo, Qubo, egy furgon, Hyundaiból i30 SW, H1 furgon és egy Santa Fé. Egy srác ült jóval odébb egy asztalnál, két nővel trécselt, azokat nem tudom, hogy ide tartoztak-e, nem derült ki.

A Qubo zárt ajtaját rángattuk pár percig, de le sem tojt bennünket. Aztán elkezdtünk az i30 hátsó lámpakiosztásán agyalni, ott álltunk egy ideig. Majd vitapartnerem odament a sráchoz, hogy jöjjön már, kérdése volna. Odajött, viccelődött, felkapcsolta a ködzárófényt - ennek elhelyezkedése volt a vita fő tárgya - majd leoltotta, egy további kérdést simán elengedett a füle mellett, visszazárta a kocsit, és se bű se bá, visszament a csajokhoz.

Pedig, ha már kinyitotta az autót, neki lett volna kínálkozó lehetőség, hogy esetleg nem ülnénk be, nézzük meg belülről, esetleg menjünk egy kört (ugyanis elméletileg tesztvezetésre is van lehetőség). Nem élt vele, egyszerűen levegőnek nézett minket.

Később arra jártam, mindhárman elmentek ebédelni, az asztalon hagyva minden prospektust, válogattam, egy párat elvettem. Az erre fenntartott helyre (keretes mező a leghátsó oldalon) nincs beütve a kereskedés pecsétje, nagy hiba.

Értékelés: Egyes, szinte értékelhetetlen, nulla. Nem is értem, minek voltak ott.


Az nyilvánvaló, hogy nem a kenderesi lovasnapokon fognak autót eladni. Nem is erről szól a dolog. Arról kéne szólnia, hogy aki érdeklődik, odajön, akkor rakjam teli a kezét prospektussal, árlistával, névjeggyel, mutassam meg az autót, ha tetszik neki, hadd üldögéljen benne, esetleg elvinni egy körre. Nem OTT fogom eladni, nem ez a cél, hanem az, hogy megjegyezze, hogy milyen jó kis autó, és ha később odajut, autóvásárláson kezd gondolkodni, akkor az ÉN névjegyemet kotorja elő, és az ÉN kereskedésembe jöjjön el. Ezért is felesleges hitelkonstrukciókkal fárasztani a nézelődőt.

Nem az autót kell 'eladnom', hanem a kereskedést meg magamat.

És persze azt se felejtsük, hogy a válságban sorra zárnak be az autókereskedések, mennek csődbe, és itt meg ilyen hozzáállással ülnek ott "üzletkötők". Nem unták el magukat a nagy has-süttetésben egész nap?

Ne is jöjjenek ki, ez így majdnem felesleges. Elég, ha ott áll egy-két zárt autó, mert ugye szponzor, esetleg legyen ott egy bögyös szőke, akitől lehet prosit kérni, és kész.


Azt mindenesetre sikeresen elérték, hogy megjegyezzem őket, csak épp ellenkező előjellel, mint azt ők szeretnék. Inkább megyek száz kilométerrel többet, semmint hogy náluk vegyek valaha is autót.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr711398991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Faragó Feri · http://justmarried.blog.hu 2009.09.23. 23:24:23

meg is látszik a hozzáállásán, ha egy autókereskedő fix bérben van vagy jutalékot kap:))
Általában a választás kérdése, hogy mikor mi éri meg jobban, és hogy az értékesítő mit gondol jobbnak. Jelenleg nem dolgoznék jutalékért az tuti. De hát azért akkor is megdöbbentő, amit írsz:)
süti beállítások módosítása