Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Hóhelyzet

2011.02.25. 11:11 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged rendőr tél román

Szeged tegnap megbénult. Már hajnalban esett a hó, de nem hagyta abba, egész nap, éjszaka, sőt még most is. 20 cm felettit mondanak.

Én tegnap 18 óra körül leszálltam a buszról a Mars tér után, és mentem gyalog a hóesésben a körúton 20 percig (a József Attila sugárútig), anélkül, hogy mellettem egy centit is mozdult volna a beállt autósor.
Aztán kiderült, hogy azért bénult le a város, mert a kamionok nem tudnak felhajtani a Bertalan hídra, csúsznak. (A város meg azért dugul be, mert ez ugyan csak a körút, de a kedves román kamionosok szokásukhoz híven a Kossuth Lajosról -  a rendőrség épülete előtt - mindig belefordulnak a pirosba, most ott is ragadtak, ezzel lezárva a Kossuth Lajoson egyenesen haladó, illetve a Mars tér felől arrafelé kanyarodó forgalmat is.)

A kamionokat később már nem engedték fel a hídra, illetve aztán Szegedre be sem, így hajnalra valamelyest rendeződtek a dolgok.
(És hasonló volt a belvárosi hídnál is, az is lefagyott.)

Hogy miért történt ez? Hát a kedves közútkezelő elfelejtett sózni/szórni, hidat tisztítani. Biztos úgy gondolták, esik egy kis hó reggel, aztán majd elolvad (időjárásjelentést kellett volna nézni). Már tegnap hajnalban szórniuk kellett volna, hogy ne fagyjon le. Az igazgató úr azt mondotta, minden jármű kint van. (Aha, Dorozsma túlsó végén, áll mind egy kocsma előtt, bent söröznek.) Csak látszatja nincs, semmi, ugyanis semmilyen főút nincs letolva (azóta sem!). A körúton nem járt hóeke. Sózás sem volt. A Felső Tiszaparton csak kifelé, valamikor éjszaka/hajnalban. A Petőfi és a Szilléri sgt-n semmi.

A helyzet azóta sem a közútkezelőnek köszönhetően javult, csak lejárták a havat az autók. Bár láttam még ma reggel is érdekes eseteket.

 


És itt ragadnám meg az alkalmat, hogy adjak pár tanácsot azoknak az egybites emberkéknek, akiknek meghaladja agyuk feldolgozóképességét az "útviszonyoknak megfelelő vezetés" kifejezés.

- Ne kanyarodj ki más elé úgy mint 'szárazon', mert most nem akkora a féktávja. (Hajmeresztő eseteket láttam, kikanyarodik, aztán nem gyorsít, mert rájön, hogy csúszik/havas, lassan megy, az érkező autó meg fékez, dudál, de csúszik, majdnem bele.)
- Ne száguldj úgy, mint 'szárazon', mert nem akkora a féktávod.
- A lámpádat hiába kapcsolod fel, ha nem takarítod le róla a havat, agytalan nyomoronc.
- Bringával markold rendesen a kormányt két kézzel, ne a sapkádat igazgasd, ne mobilozz, ne cigizz, mert a mögötted jövő autós nem (feltétlenül) azért dudál, hogy takarodj előle, hanem mert nem szeretné, ha megcsúsznál és az ő kerekei alá esnél.
- Gyalogosok vegyenek vissza az öntudatból, és inkább engedjék el az autósokat, ne lépjenek le eléjük a szokott módon, még akár zebránál sem, mert - ismétlem magam - nem annyi a féktávjuk, mint 'szárazon'.
- Az autók téli gumijához hasonlóan a gyalogosok is vehetnének valami alkalmasabb lábbelit ilyenkor, mert idegesítő, amikor a kitaposott szűk ösvényen araszol előttem 1 km/h-val a körömcipőben/csúszós sportcipőben/lapos és sima talpú bőrcipőben, én meg választhatok, hogy totyogok mögötte, vagy ki kell vágnom a csánkig érő nagy hóba, hogy megelőzzem.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr822689499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása