Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Területalapú rendszám: kell ez?

2012.08.31. 21:06 | bonifac | 4 komment

A kormány még az idén bevezetné a területalapú rendszámot. Nem újdonság ez, Európa több országában ilyen van. A teljesség igénye nélkül: Albánia, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Németország, Görögország, Írország, Macedónia, Montenegro, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Svájc, Törökország, Ukrajna, Egyesült Királyság.

(Olaszországban, bár hatóságilag nem kötelező - nem a rendszám karaktereinek része - , amolyan lokálpatriotizmusból jelölik; Norvégiában és Szlovéniában pedig, bár területalapú a rendszám, de csak az a kód szerepel rajta, ahol a járművet ELŐSZÖR forgalomba helyezték, későbbi eladáskor nem változik.)

Lássuk, hol nincs területalapú rendszám: Belgium*, Ciprus, Dánia, Finnország, Izland, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Málta, Portugália, Svédország. (* Belgiumban a rendszám nem az autóhoz kötődik, hanem a tulajdonoshoz!)
Ahol nemrégen még az volt, de megszüntették: Franciaország (2009), Litvánia (2004), Spanyolország (2000).

A skandináv országok úgy tűnik, nem kedvelik a területalapú rendszámokat. Dél-Európában meg most hagynak fel vele.
A franciák pl. egy hatvan éves rendszert szüntettek meg (vajon miért?!), a mostani hasonlít az olaszokéhoz, a rendszámon szerepelHET egy területi kód (logóval akár), de ez nem kötelező.

Alapvetően az elv nem hülyeség, nem véletlenül használják sokan. De attól tartok nálunk csak pénzbeszedés, ráadásul többszöri. Nemcsak most a váltásnál, hanem egy-egy használtautó-vásárláskor is, amit máshová adnak el. Sok-sok milliárd forint folyna be ebből a kormánynak. Ismét csak az autósok kiszipolyozásáról van szó, semmi másról.
Ez abból is sejthető, hogy egyelőre semmi infó nincs arról, hogyan is képzelik el a területi rendszámot. Milyen formátum, hány betű, hány szám?

És milyen érvek szólnak mellette? Kettőt szoktak emlegetni, az egyiknek van alapja, a másik ordas baromság.

Való igaz, hogy egy idegen rendszám láttán egy sofőr megérti, ha a másik tétova, nem ismeri ki magát, lassan megy, talán türelmesebbek a helyiek. Talán.

A "jobban megismerni az utazó bűnözőt" viszont egyszerűen ostobaság. Anyósoméknál (kisváros, de amolyan városi jogot dísznek kapott falu) mindig megnéznek autóval. De nem a rendszámot nézik. Hanem egyszerűen TUDJÁK, hogy nem odavalósi az autó. A nénik talán el sem tudják olvasni a rendszmot, de pontosan tudják, milyen autók vannak a faluban, és tudják, hogy az enyém idegen.
Közepes várostól felfelé meg már túl sok az autó. Egy egyetemi városban meg végképp értelmét veszti az egész, Szeged pl. tele lesz "utazó bűnözőkkel" :-o. A sok egyetemista autóira gondolok. :-)

Ja, még egy ellenérv: Olvastam olyat, talán Szerbiában történt, hogy focimeccsen, a helyiek szétverték a vendégcsapat szurkolóinak autóit. Mert hát látták a rendszámról, melyek is azok. Hoppá. ;-)

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr934743847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2012.09.21. 18:58:42

Azért is: index.hu/belfold/2012/09/21/napirenden_a_rendszamcsere_kerdese/.

A miniszternek üzenem, hogy rúgja ki a sleppjét, mert Olaszországban 1994 óta (!!!) nem területalapúak a rendszámok.

"az utazó bűnözők kiszűrése" nevű ordas baromságot meg felejtsük már el!

Vegaaa 2012.10.08. 12:49:00

na nem mintha egyébként a rendszámtartó keretről nem lehetne megállapítani legalább az autók felénél, hogy hol vették. én is lusta vagyok levenni, mert nem zavar ha a kereskedő - ahol vettem a kocsit - így reklámozza magát.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2012.10.08. 18:56:37

@Vegaaa: De az nem jelent semmit. Nekem pl. békéscsabai a keret, és szegedi vagyok. De ha elviszed valahova szervizbe, és nem figyelsz, lecserélik a sajátjukra hipp-hopp.
süti beállítások módosítása