Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Addig áll a köcsög az útra...

2007.08.31. 12:21 | bonifac | 2 komment

Címkék: parkolás tahó

Nézegettem és olvasgattam más blogokban válogatottan tahó parkolásokról, meg a lehetséges 'megoldásokról'.

Egy dolog biztos. Kellene egy kis civil kurázsi. Mert ha a bunkó minden következmény nélkül oda- és úgy állhat, akkor megteszi máskor is. Miért is ne? 'Jelezni' kéne neki a 'társadalmi elégedetlenséget'. Na de hogy?

A legrosszabb ötletek a szúrjukkiakerekét, meg tegyünkelémögébetontömböt. Hát pont rossz helyen áll, úgy meg ott is marad. Pont az a cél, hogy távozzon, de ne felejtsen. Az ablak bemázolása-kenése ragacsos anyaggal sem jó, csak úgy, mint a fényszóró-hátsólámpabetörés. Ezzel ugyanis csak mások számára csinálunk balesetveszélyt.


Ja, igen. Az fontos, hogy csak nyugodtan. Ugyanis az bárkivel előfordulhat egyszer-kétszer, hogy nem figyel, nem szándékosan parkol rossz helyre. Szegeden is szokták elállni a villamossínt, de aki nem idevaló, az nem tudja milyen széles a villamos. Idősebbeknél meg nem meglepő a figyelmetlenség.

Tehát pl. ezt a kedves hölgyet sem kell spontán agyonverni, meg kárt tenni a kocsiban, de távozni nem engedném csak úgy. Pár markosabb férfiember körbeállhatná, és elmagyarázhatná neki, hogy mit is csinált és miatta vár itt a villamos. Érezze már magát rosszul, akár fenyegetve (de bántódása ne essen), és legyen szégyenérzete, már ha tudja mi az. Ha meg nem tanúsít megbánást, adja valaki a kezébe a visszapillantó tükrét (a jobboldalit, a bal nélkül veszélyes lesz az úton).


De vannak az evidensen köcsögök, akikre kár a szép szót vesztegetni. Pl. ez, vagy ez, vagy ő itt, de ez sem semmi. Na velük mit is?

Nem a károkozás a cél. Ő sem anyagi kárt okoz, hanem felháborít és bosszant. Legyen neki is bosszúsága (de akkor autója értékéhez mérten :-). A kulccsal karcolás sajnos mára aljas és sunyi módszernek számít (ráadásul lehet, hogy nem is foglalkozna vele, max. egy anyázás erejéig). Kedvencem, a teherautónyi trágyával leborítás sajnos nehezen kivitelezhető. A vastag alkoholos filccel (festék nem tudom hogy jön le) felirat nem rossz, azt le tudja szedni, de addig is jól mutat egy "Tilosban parkoló köcsög vagyok!" az oldalán pl. ennek. :-)

Némileg már szemetebb, de igen hatásos az első szélvédő bezúzása. Biztosítása úgyis van ilyen több tízmillás kocsinál, hadd süllyedjen a malusok fenekére (ha meg nincs, akkor így járt). Ettől közlekedni ugyan tud, de nincs benne köszönet. Nem parkolhat sehol, mert kilopnak, amit csak tudnak, sőt sportkocsit vezetni sem tud, mert kiviszi a huzat és beesik az eső. Szóval nem tudja használni, az meg rajta kívül mindenkinek jó. Megvan a bosszúság.


De a legszebb egy lelkes "akciócsoport" lenne, akiknek lenne egy 10 rozzant IFÁ-ból álló gépparkjuk, és az lenne a dolguk, hogy az ilyeneket meghúzzák, megzúzzák, odébbtolják.
Csak finoman, de emlékezetesen.


Nem önbíráskodásra akarok buzdítani, de a rendőrség nem igazán tesz semmit. Valamit pedig tenni kéne.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr18151970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ihatethisindapassthingy 2007.08.31. 13:06:23

A paraszt parkoló autókkal szemben az autómból nem sokat tudok tenni, de gyalogosként/biciklisként több a lehetőségem, még ha más is a fájdalmam.

Rengeteg autós gyakorlatilag a falig feláll a járdára. Nemrég a Dózsa György úton belefutottam egy nagymamába, aki a kisunokáját szállította babakocsiban és az egyik ilyen faszparaszt miatt (nincs rá jobb szavam) kénytelen volt kitolni a babakocsit a forgalmas Dózsa György útra, ahol az átlagsebesség 70km/h. Budapest belvárosában ez rendszeres, a Zichy Jenő utca Nagymező-Bajcsi közötti szakaszán pl. gyakorlatilag ez a standard.

Amennyire én tudom, ha engedélyezett a járdán parkolás, akkor csak max. a járda szélességének feléig és 1,5m kell maradjon a gyalogosoknak.

Miközben a faszparaszt kocsiját fényképeztem és anyáztunk rendesen a nagymamival, az jutott eszembe, hogy csinálni kellene egy A5-ös lapot, amit be lehet pakolni az ablaktörlő alá. Szép figyelemfelhívó valamire gondoltam, ami elmagyarázná, hogy mennyi a KRESZ szerinti minimális távolság, mennyi egy ikerbabakocsi, egy bicikli, egy babakocsi átlagos szélessége és egy kihagyott helyre beírnám, hogy ő mennyire parkolt a faltól és megkérném, hogy legközelebb figyeljen oda kicsit jobban mindannyiunk érdekében. Ebbe akár több bringást is be lehetne vonni, ez csak némi szervezés kérdése. Az egészből azt emelném ki, hogy ne legyen offenzív a dolog. Az emberek hajlamosak az önigazolásra, ezért aki nem alapból faszparaszt, még az is felkapja a vizet egy anyázó hangvételű szórólapon, miközben lehet, hogy a kedves szóból meg ért. A vérbeli faszparaszt pedig úgysem ért semmiből sem, szélvédőbedobás, karosszériakarcolás ide vagy oda.

Ha valaki megcsinálja a kezdeményezésnek a honlapot, akkor megcsinálom a szórólapot :) Civil kurázsi!

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2007.08.31. 13:12:34

Ne felejtsd ki a kerekesszékeseket. Ugyanis talán nekik a legnehezebb és legkockázatosabb kimenni az útra, mert elállták a járdát.
süti beállítások módosítása