Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Tízezer (hülye blogmotor)

2007.10.12. 10:46 | bonifac | 1 komment

Címkék: rendőr gyorshajtás

Valamiért nem hajlandó behozni a blogmotor ezt a posztot (pedig ott van), sem a főoldalról, sem a kommentek felől, talán a szám miatt, fogalmam sincs, ezért újra beszúrom az egészet, azt pedig törlöm:

...Ft és két büntetőpont. (Első büntetésem 17 év alatt.)

Ennyire vágtak meg szombaton délelőtt. Engem, aki általában betartom a szabályokat. De apám 70. születésnapi bulijára igyekeztünk, és kicsit késésben voltunk, ezért kicsit siettem (ez országúton 90 helyett 100-110-zel mentem, egyesek szerint ez még döcögés, mi?). De persze nem országúton kaptak el, hanem amikor lekanyarodtam a 3-asról Mezőnyárádnál.

Nem vitatom, igazuk volt, tényleg gyorsabban mentem mint 50 (szerintük 80-nal). A rendőr normális volt és jóindulatú. Ő nem tehet róla, oda küldték.

Ami miatt pipa vagyok: A hely egy igazi pénzbeszedő hely. Ezt az is jól tükrözi, hogy sorban MINDENKIT megállítottak utánam, mert senki nem ment 50-nel. Minek is menne?

Megmutatom térképen, rögtön érthető lesz.



































Nyugat (Bp.) felől jöttem, és lekanyarodtam jobbra. Látszik, hogy a falu szélében, a lakott terület peremén megy át az út. A karikával jelölt ponton, közvetlenül a vasúti átjáró előtt állított meg a rendőr.

A két településhatár-jelző tábla között 1200 méter van falun belül (visszafelé lemértem). Az 1-esen jelölt részen van egy-két ház (de egy marha mély és széles árok választja el az úttól), a 2-es ipari terület. Szóval elég értelmetlen az 50-es korlátozás. Száguldani senki nem fog, mert a vasúti átjáró magas, és rossz minőségű.

Két rendőr volt, de a végén már a bemérősautó is odajött, hogy segítsen, mert nem győzték a papírmunkát. Azért azon érdemes volna elgondolkozni, hogy ha egy adott szakaszon szinte mindenki gyorshajt, akkor ott nem a korlátozás mértéke van-e hibásan meghatározva? (Statisztikailag biztos van valami arány, hogy általában mondjuk a vezetők 30-40%-a lépi túl a sebességhatárt. De ha ez eléri a 80-90%-ot, akkor ott más baj van, nem?)

Másik példa:














Szolnok, Debrecen felől a 4-esről első bejáró a MOL-kút mellett (kép jobboldala felől). A Szolnok tábla kb. az első piros kockánál van, a második kockánál pedig egy 30-as tábla van, ami a körforgalomig (Cora, Tisza, Martfű felé) érvényes. Minek? Balkézről vannak házak, de szintkülönbséggel (lefelé), saját párhuzamos úttal, jobbkézről meg a töltés van (fent). Van egy buszmegálló, ok, de elég volna egy 60-as tábla, azt nagyobb eséllyel be is tartanák többen, mert nem volna irracionális. (Én is 60-70-re szoktam lassítani, az már "korrekt", de van aki tép 100-zal is.)

Szóval ezek a pénzbeszedő helyek. Bezzeg amikor Gyöngyösnél jöttem le a hegyről a maximális 90 helyett 110-zel, és az előzni tilos tábla és záróvonal ellenére megelőz a barma legalább 130-cal, ott naná, hogy nincs rendőr.

Ha a valódi közveszélyes állat gyorshajtókra vadásznának, azzal nemcsak pénzt szednének be, hanem tényleg mindenkinek hasznot hajtanának. Igaz, ha a 4-esre kiállnának Szolnok és Törökszentmiklós között, akkor le is zárhatnák az útszakasz két végét, és sétálhatnának végig szinte mindenkit megbüntetve. (Ott is autóúttá kéne nyilvánítani, és ezzel 110-re emelni a sebességhatárt.)

De a 4-esen lévő falvakba (és bizonyára mindenki tud ilyen helyeket, ahol nemcsak pénzbeszedés, hanem valódi eszementkiszűrés is türténhetne) nyugodtan beállhatnának, ott rengetegen tépnek át a forgalmas falu közepén 80-90-100-zal. De nem. Pénzbeszedni tényleg könnyebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr51194133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2007.10.12. 10:51:19

"Maxi kommentje a töröltre: Egy apróságot azért ne hagyj figyelmen kívül: a KRESZ szerint a vasúti átjárót lakott területen belül 30, lakott területen kívül 40 km/h sebességgel szabad megközelíteni. A korlátozás az előjelző táblától számítandó... "
süti beállítások módosítása