Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

A villogásról

2007.07.27. 14:10 | bonifac | 2 komment

Címkék: gyorshajtás villogás

Korábban ígértem, hogy erre még visszatérek.

Miért is nem villogok én a szembejövőknek, ha rendőrt láttam az úton? És miért nem helyeslem ezt mástól sem?

A dolog eredetét a szockommunista rendszerben kell keresni. Akkor természetes volt, hogy egymásnak súgunk az iskolában, és engedjük puskázni a síkhülye Pistikét a dolgozatnál. Az pedig még korábbról rögződött bennünk, hogy az államhatalom fegyveres erői azért vannak, hogy politikailag elnyomjanak, tehát a rendőr/munkásőr/ávós/stb az ellenség.

A kapitalista rendszerben viszont verseny van. Ha én segítek az iskolában a hülyéknek, akkor csak azt érem el vele, hogy az egyetemen is ott lesz (pedig nem kellene neki), és később elhappolja előlem a jó zsíros állást. Bizonyára legtöbbünk ismer olyan munkatársat, aki tökhülye mindenhez, és vagy protekcióval vagy jó papírokkal került oda, ahol van. Na neki is biztos súgtak és engedtek puskázni. Pedig milyen jó szakmunkás lehetne belőle. (Akikből meg hiány van.)

Az úton ugyanez van. Miért figyelmeztessem én a másikat a rendőrre? Ha szabályosan közlekedik, nincs félnivalója. Ha meg szabálytalanul, akkor megérdemli, hogy elkapják. Azzal, hogy az én cinkosságom miatt megússza, csak azt érem el, hogy egy közveszélyes sofőr szabadon mehet az úton, mert a sok "rendes közlekedőtárs" figyelmezteti. Nem. Azzal, hogy villogunk, saját magunk ellen teszünk. Csak ezt nem fogjuk fel csökött agyunkkal, mert még munkál bennünk a régi beidegződés, hogy a rendőr az egy szemét, és csak meg akar büntetni.

Pedig más társadalmakban a rendőr nem ellenség. Ott úgy van, ahogy nálunk egyelőre csak a rendőrautókra van írva: szolgálnak és védenek. Ott nem félnek a rendőrtől, nem utálják, a rendőr értük van. Egyszer majd nálunk is így lesz. Egyszer mi is felfogjuk, hogy az nekünk, szabályosan közlekedő, élni akaró, célba egyben eljutni szerető autósoknak az JÓ, ha a rendőr kiszedi a sorból a gyorshajtó köcsögöt.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr63114640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rihe porrongy 2007.08.12. 20:49:15

Te bonifác,azért néha rendesen ellentmondasz magadnak.Azt írod,hogy lakott területen belül néha megengeded magadnak a 60-as sebességet(nyílt,egyenes,forgalommentes úton,ami nem gond,én is megengedem magamnak).És ha ilyenkor 1 jószándékú autóstárs villogása ment meg 1 traffipaxtól,akkor mi van?Gondolom,csak azért is gurulsz tovább 60-nal,nehogy már 1 régi posztszocialista reflex megtörje a lendületed...Egyébként leszokóban vagyunk villogásügyileg:régebben 10-ből 8-an jeleztek,manapság jó,ha 2-en.Egyébként az a halálom,amikor 1 autós rendőrt látva a megengedett sebesség felével hajt.Miért?!Talán megállítja a rendőr,és nyalókát ad neki,megpaskolja a buksiját,hogy :"Ez az,polgártárs,csak így tovább!"

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2007.08.13. 11:21:48

"És ha ilyenkor 1 jószándékú autóstárs villogása ment meg 1 traffipaxtól,akkor mi van?" Akkor így jártam. :-) Bár ahol én netán 60-nal gurulok, ott nincs traffipax. Ha meg elkap a rendőr, akkor meg megérdemlem.

A "villogósok" nem 60-ról lassít(t)a(t)nak 50-re. Hanem 120-ről 60-ra. (Pl. 4-es út Fegyvernek és Törökszentmiklós között, amikor még épült, kint volt végig a 60-as, sőt helyenként 40-es tábla. Ami hát elég értelmetlen volt, 70-80 simán belefért volna (nappal, de éjjel rosszabb, mert nem voltak útburkolati jelek még), mentem én is annyival. Ott kilométerekkel hátrább tudtad, ha kint voltak a rendőrök. Már abból is, hogy nem előzgetett senki 140-nel.
süti beállítások módosítása