Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

LED-es hátsó lámpa

2020.03.10. 15:47 | bonifac | Szólj hozzá!

Már kisautóknál is van, hogy széria, illetve egyre gyakrabban szerelik ezzel magasabb felszereltségeknél őket. Na de minek?

Gyors eszmefuttatás. A LED-es hátsó lámpának két előnyös tulajdonsága van. (Azon kívül, hogy jól néz ki, látványosabb a lámpatest, de a parasztvakítást most hagyjuk.) Egyrészről gyorsabban 'gyullad fel', mint egy hagyományos izzós, talán tizedmásodpercnyi előnye van, amit sosem tudni, egy fékezésnél talán épp ennyin múlik. Másrészt elméletben szinte örök élet az élettartama. Csak ugye, nem a LED szokott megdögleni, hanem a forrasztás, meg a nyák, a sok vacak úton rázkódástól.

Az autómban, ami 14 éves (kb. 135e km-rel), eddig hány izzó égett ki a hátsó lámpatestekben? Nulla. Tényleg.  (Ennyit arról, mennyire érte volna meg nekem a LED-es lámpa elméleti élettartamelőnye.) De ha kiégett volna, mi is történne? Bemegyek egy autósboltba, veszek mondjuk 200 Ft-ért egy izzót, majd - ha utánanézek előbb a hogyan-nak - mondjuk negyedóra alatt kicserélem otthon.
Aki híján van a műszaki vénának, az bemegy egy szervizbe, neki mondjuk 2000 Ft-ért megcsinálják ugyanezt.

Na de mi van, ha LED-es a hátsó lámpatest? Először is, otthon semmit nem lehet kezdeni vele. (Profik kivételek.) Szerviz valószínűleg a lámpatestet tudja cserélni komplettben, ami nagyságrendileg mondjuk 200e Ft. (Plusz munkadíj.) Belegondolni is rossz, egy városi koccanásnál belelöknek az előttem állóba, első-hátsó LED-es lámpatestek cseréje kész GTK.

Egy tízéves autónál egy lámpatest cseréje költsége is aránytalanul sok lenne. De mint tudjuk, a mai autókat nem tíz évre tervezik.

Tanulság? Vonja le mindenki magának... :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr5415513852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása