Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Rendszámcsere

2012.01.20. 11:38 | bonifac | Szólj hozzá!

Azt rebesgetik, rendszámcsere lesz.

Az ötlet alapvetően nem hülyeség. Hiszen ilyen területalapú rendszámok vannak Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Szlovákiában, Szerbiában, Csehországban, Romániában, vagyis körülöttünk szinte mindenhol, és sok EU országban is. (Hirtelen ennyi jutott eszembe, biztos lehetne még sorolni.)

De attól tartok, nálunk mégis anyázás lesz a vége. Egyrészt mert máshol - főként nyugatabbra - az adminisztráció nem ezen a szinten áll. Nálunk a rendszámcsere egy dolog. De emiatt ki kell cserélni a forgalmit, sőt mehetek a biztosítóhoz is, hiszen a KGFB és a casco is a rendszámhoz kapcsolódik. De pl. a parkolási bérletek is rendszámhoz kötöttek.

(Volt egy Totalcar cikk régen, nem találom most, miszerint mennyivel több értelme volna a kötelező felelősségbiztosítást nem az autóra kötni, hiszen nem az autó okozza a balesetet, hanem a sofőr. Olcsóbb volna a veterán és ritkán használt autók fenntartása, az ember úgysem tud egyszerre több autót vezetni. Ha a jogosítványhoz kapcsolok egy kötelező felelősségbiztosítást, akkor talán kevesebb hülyének volna jogsija, és nem az számít van-e autója, attól még vezetheti másét, okozhat balesetet. Sőt, ha biciklivel részese egy balesetnek, és van jogsija, így automatikusan van felelősségbiztosítása is. És visszatérve a témához, ha nem az autóhoz - így a rendszámhoz - kötődik a felelősségbiztosítás, egyszerűbb a rendszámcserével járó adminisztráció is.)

A meglévő 3 betű-3 számos rendszámok rendszerét meg mindenképp újra kell cserélni. Hiszen ha átrendszerezem területi alapon, és megkapom valaki korábbi rendszámát, abból érdekes dolgok sülnének ki.

Egy pofonegyszerű ötlet, ami gyors és követhető (nem dicsérem tovább :-)): Tegyünk simán hozzá mindenki meglévő rendszámához két betűt, amiből az első a megye, a második a járás kódja. (Egyetlen betű nem elég, mert 26 karakterből nem lehet megoldani járás szintig, legfeljebb a megyéket.) Így az is nyilvánvaló, hogy eddig mi volt (a korábbi parkolási és gyorshajtási bírságok behajtásánál előny), és bizonyos iratok cseréje haladékot is kaphatna, hiszen a régi rendszám és a lakcímkártya ismeretében az új rendszám könnyen igazolható, kézenfekvően adja magát. De egy költözésnél is csak az utolsó két betű változik, így akár kárelőzmény lekövetése, akár egyéb adminisztráció jóval egyszerűbb.

Vagyis nekem az ABC123 rendszámomból lenne pl. ABC123CG, azaz Csongrád megye, Szegedi járás (G-t választottam, a Szentesi járás kapná a CN véget). (És mivel az állandó lakcímem csak pár hónapja lett szegedi, így eddig ABC123AT lett volna (meg lehet fejteni, nem könnyű).

De remélem a rendszámméretekre is odafigyelnek az okosok. :-)



"járművek területi hovatartozását is feltüntető új rendszámok segítenék a bűnmegelőzést, mert a rendőrség könnyebben kiszúrhatná, ha az ország egy másik részéből való autó tűnik fel az adott vidéken"

Szegeden, mint egyetemi városban nem irigylem az autóval rendelkező egyetemistákat. Nekik az állandó lakcímük szerint lesz a rendszám, vagyis látszik, hogy "idegenek", sötétben ne is vezessenek, mert folyton igazoltatják majd őket a rendőrök. :-D

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr633593750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása