Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Biztonság

2012.10.15. 10:25 | bonifac | 1 komment

Címkék: rendőr

Az apátfalvi Hummeres gázolás, ha máshol történt volna, minden teketória nélkül lelövik a sofőrt. És még magyarázni sem kellett volna, abszolút indokoltan teszik.

Nem állt meg az igazoltatáskor (traffipax után meg akarták állítani). Amikor utánament a két motoros rendőr, ráhúzta a kormányt az egyikre. Megállt, majd nagy gázzal áthajtott a rendőrön (RIP) és motorján. Majd mikor kiszállt, késsel támadt a másik rendőrre. Mi kellett volna még ahhoz, hogy agyonlőjék? Mert szerintem már ez is túl sok volt.

De miért nem lőtték le? Az egyik szemtanú említett olyat, hogy az elgázolt rendőr társa azt üvöltötte a Hummeresnek, még a lövések előtt, hogy "mit csináltál, te állat". A dulakodás egy pontján pedig a hummeres elvette a rendőr pisztolyát, aki végül állítólag nyolc lövést adott le. A hummeres egyébként a hírek szerint súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Egy másik eset, amikor egy meztelen elmebeteg vasvillával támadt két rendőrre. De azok inkább a kommandósokat hívták ki (pedig már beszorították egy garázsba). Miért? Hiszen elég lett volna egyikőjüknek magára vonnia a figyelmét, a másik meg lábonlövi. (Ha még bírja, akkor a másik lábába is. Ha térden találja, tuti nem kel fel.) Rájuk támadt, miért nem mertek rálőni? Miért kell két fegyveres rendőr mellé egy kommandó, hogy egy pucér idiótával elbánjanak?

A makói esetnél szerintem egyszerűen nem mertek lőni. Féltek a vizsgálattól, a rendőri túlkapás vádjától. 2006 óta fokozottan ez van. Pedig teljesen jogos lett volna egy célzott lövés lábra. Igaz, tartok tőle, célozni sem tudnak jól, nem gyakorolnak eleget, nincs pénz lőszerre, mindent a TEK-be öntenek. (De minek?)

Az apátfalvai esetnél pedig azt hiszem, az elgázolt rendőr társának egyszerűen elborult az agya, azért lőtt végül nyolcszor is. Nem mondom, hogy alaptalanul. De egy megfelelően kiképzett rendőrnek nem szabad elvesztenie a fejét, gyorsan és jól kell döntenie. (És ők nem is utcai közlekedési rendőrök voltak, hanem motoros járőrök.)

Két eset. Hiányos kiképzés, pszichológiai felkészületlenség, félelem az esetleges hibás döntések következményeitől. És ehhez társul a rendőri tekintély szinte teljes hiánya. (Ami szintén annak - is - köszönhető, hogy nem mernek lassan semmit sem csinálni, leszámítva a járdán tekerő bringások bírságolását.)

Lesz ez még rosszabb is...

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr914845856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

titan 2012.10.16. 10:27:33

Egyetértek. Újra tekintélyt kell szerezni a rendőröknek és magának a rendőri munkának. De mára ez is a politika csapdájába esett. Ők is alul vannak fizetve, ha használják a fegyverüket,, de ha csak megsérül a kocsi, már tortúrának néznek elébe. Szerintem ehhez képest csoda, hogy még nincs totális káosz.
süti beállítások módosítása