Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Tudatlanság 1.

2007.12.08. 11:56 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: kresz

Még egy "sorozatba" belekezdek. Megpróbálom összeszedni azokat a KRESZ szabályokat, amelyeket merő tudatlanságból nem tartunk be. Nem szándékos bunkóságból, hanem ezeket egész egyszerűen nem tudjuk, mert nem figyeltünk, nem érdekelt, elfelejtettük. Tehát ezek nem a parkolok a Megállni tilos tábla ellenére, vagy behajtok az egyirányú utcába a tilos irányból, azokat mindenki tudja, hogy szabálytalankodik. (Aki meg nem, és szarik rá, azt lőném is főbe.)

(És ezeken kívül vannak még olyasmik, amelyek nem szabálytalanságok - nem tiltja a KRESZ - de iszonyú nagy bunkóságok. Ha csak 10 méterrel parkolnánk odébb, vagy nem úgy ahogy, már nem is nézne mindenki bunkónak. De ezekről majd valamikor máskor.)


Lássuk a KRESZ szerint:



40 §. Megállás. (Ezzel kezdem, mert innen jó sok minden van. Közben dőlt betűkkel kommentálok, illetve linkelek. A kiemelések sajátjaim, nem az eredetiek.)



(1) Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. A megállást irányjelzéssel jelezni kell.

(4) Lakott területen kívül járművel - a lehetőséghez képest - az úttesten kívül kell megállni.

(5) Tilos megállni:
a) ahol a jármű fényjelző készülék vagy jelzőtábla jelzésének az észlelését akadályozza; (Ugye-ugye kedves Sárközi Dávid?)
c) be nem látható útkanyarulatban, bukkanóban vagy más olyan helyen, ahol a járművet a többi jármű vezetője kellő távolságból nem észlelheti;
d) körforgalmú úton, útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, ha a közúti jelzésből más nem következik; az útkereszteződésben az úttorkolattal vagy útelágazással szemben megálló járműre - ha ez a többi jármű bekanyarodását nem akadályozza - a tilalom nem vonatkozik;


e) kijelölt gyalogosátkelőhelyen, valamint a gyalogosátkelőhely előtt
- személygépkocsival,
- motorkerékpárral,
- segédmotoros kerékpárral,
- kerékpárral és kézikocsival 5 méter,
- egyéb járművel 15 méter távolságon belül;

h) más járművel a villamos, autóbusz vagy trolibusz megállóhelyet, illetőleg taxiállomást jelző tábla előtt 15 méter, utána 5 méter távolságon belül, kivéve, ha útburkolati jelből más következik.


Folyt köv.
(Ötletek jöhetnek ide is.)

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr41255447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása