Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Utakról

2007.08.01. 10:58 | bonifac | 4 komment

Másnak is feltűnt már, hogy az Alföldön helyenként mennyire kanyargósak az utak? Még nem sikerült felfognom, hogy miért. Hegyen megértem, ott világos, hogy arra megy az út, amerre legkönnyebben tud. Na de tök sík terepen?! Tökrészeg volt az egész útépítő brigád? Vagy úgy gondolták, hogy nem teszünk be hosszú egyeneseket, mert akkor mindenki száguldozik? (Érdekes, az Egyesült Államokban meg mintha minden út tökegyenes lenne.) Vagy, hogy a délibábtól megijed a sofőr? Arra bezzeg nem gondoltak, hogy egy hosszú egyenesben sokkal biztonságosabb előzni, mint a kanyargósban.

Ugyanez városban: (kecskemétiektől külön elnézést) Kecskemét olyan, mint Eger. Rengeteg szűk, egyirányú utcácska, macskakövek, iszonyú. Egerben megértem, ott nem volt hely (útban vannak a hegyek). Na de az Alföld közepén sem?

A bejegyzés trackback címe:

https://vezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr50117244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

king_one · http://enkerekelnezest.blog.hu 2007.08.10. 21:25:17

hello!

a területkisajátítások és a kicsinyes tervezés-szervezés miatt olyan kanyargósak :) általában úgy alakult ki a nyomvonal, hogy "józsi földjét kerüljük el mert sokat kér, de zoli faluját mindenképpen érintse".

xy 2007.08.10. 21:43:01

Ezek az utak régen alakultak ki, és rövidtávon sokba kerülne kiegyenesíteni (de hosszútávon megtérülne, mivel kevesebbet kellene aszfaltozni)

cso zsi 2007.08.11. 08:16:30

30-40 éve csináltak nyílegyenes autópályákat. Az autókon is volt egy kormányrögzítő, hasonló működéssel, mint a tempomat (beállítod, és leveheted a lábad a gázpedálról, amikor hozzáérsz, megint te uralod).
Csak épp a több kilométer hosszú nyílegyenes útnak van egy nagyon rossz tulajdonsága.
Unalmas, és elaltatja a sofőrt.
Ez pl. a Heves-megyei utakra nem mondható el.
Aki szerint Bp-n kátyúgondok vannak, nem járt még hevesi két-, vagy háromszámjegyű úton.

ZiM 2007.08.11. 11:42:38

igaza van cso zsinek, nem csak alsóbbrendű utakba, hanem például autópályákba is direkt építenek kanyarokat - kvázi hibákat -, hogy ne kalandozzon el a sofőr figyelme. ha a horizontig egyenes az út, akkor könnyebben elbambulunk, míg ha egy-egy kanyar jön erre-arra, akkor marad a figyelem..
süti beállítások módosítása