Utolsó kommentek

Túlélési statisztikám

Személyes "élményeim" Magyarország útjain. És egyéb autósságok.

Pi-PicsáBa - Pí...

2021.01.10. 16:04 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged tahó

Feltételezem, vak vagy. Nem vettél észre egy kivilágított narancssárga autót fényes nappal.
Vagy csak szimplán tahó. Lefoglalt a kézből telefonálás. Na ja, nem futja kihangosítóra, vagy egy nyavalyás BT headsetre, majd legközelebb adok egyet.

Az autód is ezt tükrözi. Rongyrázó csóró vagy. Full feketére fújva, ML63 AMG felirat (még a felirat is fekete), aztán közben csak egy szaros dízel. Nem is csodálom, hogy el akarod adni.

Az biztos nem jutott az eszedbe, miközben életveszélyesen nem adtad meg az elsőbbséget a körforgalomban (az autódat messziről látva számítottam rá, ezért vettem el a gázt, volt egy olyan sejtésem, hogy ilyen autóval csak ordas tahó járhat), hogy ha ütközünk, akkor az én autóm lehet hogy totálkáros lesz, de az egész értéke nem lesz annyi, mint amennyi kár a tiédben lesz.

Legközelebb, ha találkozunk, belédmegyek. Úgyis el akarom adni én is, nem nagyon tolonganak érte (bár normális EMBER hamarabb veszi meg, mint a tiédet), így legalább a te köteleződ kifizeti (majd megvárod a rendőrt velem, úgyis te leszel a hibás). Te meg majd költesz még a tiédre eladás előtt, meg a malus-od is süllyeszted tovább kicsit. Az meg, hogy ha te kapsz pár év letöltendőt ráadásnak, nekem megér pár sérülést.

Azt még értettem, hogy a Lidl mellett csak azért álltál meg a pirosnál, mert előtted megálltak. De a körútra kanyarodva miért fékeztél a zebránál? Hiszen az csak egy nyomorult gyalog volt....

 

A poszt címe a rendszámod amúgy, nehogy elfelejtsem. A nagybetűket a követi.

LED-es hátsó lámpa

2020.03.10. 15:47 | bonifac | Szólj hozzá!

Már kisautóknál is van, hogy széria, illetve egyre gyakrabban szerelik ezzel magasabb felszereltségeknél őket. Na de minek?

Pesti köd

2020.01.25. 10:29 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: köd autópálya

Volt szerencsém újév első napjaiban keresztülmenni az országon. Kétszer. M5-M0-M31-M3. Majd vissza. Odafelé az M3-on már köd volt, visszafelé meg lényegében végig, plusz már sötét is.

Az M3-on visszafelé az autók kb. 20-30 %-án égett ködfényszóró/ködzárófény. Még nem volt teljesen sötét, szerintem nem volt teljesen indokolt, de abszolút megértem, ha valaki tart attól, hogy nem veszik észre időben elölről vagy hátulról, és óvatosságból inkább felkapcsolja.

Hol vannak a kis városi villanyautók?

2019.11.09. 09:31 | bonifac | 1 komment

Címkék: zöld villanyautó

Nem értem. Nyomják a villanyautókat, de azok is nagy SUV-ok (nehéz, nagyobb légellenállás), meg teszik bele az óriási akkukat (mert a hatótávtól parázik a nép), amitől drága lesz. És nehéz.

A villanyautók igazi helye továbbra is a városi közlekedés volna. Itt a legkoncentráltabb a légszennyezés, a zaj, itt jelent legkisebb problémát a hatótáv. Ráadásul a városi minik is kihalnak, az Euro 6d megöli őket, nem éri meg gyártani, túl drágák lennének azzal a technikával,a mivel be tudnak menni az előírt 95 g/km Co2 alá.

Vagyis városi mini villanyautók kellenének. De nincsenek. Nemhogy minik, kisautók sem. Illetve van, a Mitsubishi Miev (Citroen/Peugeot logóval is), de az irreálisan drága, ahhoz képest, hogy mit tud, és milyen régi.

Most jött ki a VW/Skoda up/Citigo villanyautója, az ára már elfogadható. De minek bele ekkora akku? Semmi értelme.

A nagy akku:
- emeli az árat
- nehéz tőle az autó, vagyis nő a fogyasztás, csökken a hatótáv
- nem lehet feltölteni otthon egy éjszaka alatt, ami egy városban használt villanyautónál fontos lenne.

Csinálják meg ugyanezt kisebb akkuval, 8-10 óra töltési idővel 220V-ról (ne kelljen már ipari áram, meg több százezres gyári gyorstöltő kiépítés), legyen még olcsóbb, és annyit el fognak adni belőle, mint a szemét. Én is vennék. :-)

Öljünk meg minden dízelest

2019.07.07. 12:00 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: dízel

Mielőtt nekemesik mindenki, tisztázzuk, hogy a cím egy Shakespeare idézet parafrázisa. (Az eredetié, mert a magyar fordítás nem hangzik olyan jól.) Tudom, manapság nagyon kipécézték a dízeleket, pedig a teljes betiltásnak semmi  értelme, a poszt sem erről fog szólni.

Múlt héten egyik reggel a rakparton megelőzött egy dízelautó. Valami nem tetszhetett neki, mert jól rámhúzta a kormányt, és ahogy megelőzött, adott egy kb. két kiló kormot kiokádó padlógázt, amitől lehet, hogy tüdőrákom lett (azóta is kapar a torkom), és tíz percig nem lehetett látni a rakparton.

Meleg van

2019.06.28. 11:13 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged tahó

És ez sok mindenki agyára megy, vagy mi.

Tegnapelőtt délután este hat körül tekerek hazafelé itt. Nekem jobbról jön egy csaj egy egér-a-marson autóval. Én megyek, ő jön, nem lassít, húz balra. Megállok, mert elütne. Ő csak megy, és látom, hogy húzza a száját. (Le volt tekerve az utasoldali ablaka.) Szerintem nem jött rá végig, hogy jobbkézszabály van, és elsőbbségem lett volna.

Boldog karácsony

2018.12.26. 10:21 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: baleset szeged tahó

Az algyői MOL kúttól hajtottam ki Hódmezővásárhely felé. Ez egy olyan kétsávos körforgalom, ahol a külső sávból csak az első és a második kijáraton lehet kimenni, ahhoz, hogy a harmadikon ki tudj jutni, be kell sorolni a körforgalom belső sávjába.

Benne voltam már igencsak a körforgalomban - még a külső sávban - , Szeged felől jött egy Ford a belső sávban. Valahogy éreztem, hogy baj lesz.

Vivaldis

2018.12.18. 14:48 | bonifac | 1 komment

Címkék: tél gumi

Azaz négy évszakos. Dilemmáztam rajta sokat, de végül a második autóra négyévszakos gumit rakattam. Az autókereskedő és a gumis is csak a fejét csóválta, és pár éve még teljesen egyetértettem volna velük. De az utóbbi években egyre jobbak a négyévszakos gumik.

Persze nem valók mindenkinek. Az én szempontjaim a következőek voltak:

Arab terrorista

2018.09.11. 10:02 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged tahó

A Semmelweis utcán, a SZOTE menza előtt álltak, ott tekertem el mellettük. A gördeszkás ekkor még a kezében tartotta a deszkáját. Úgy köszöntek el egymástól, hogy "Nice to meet you!" :-DDD

A Boldogasszonyon már a szembejövő kerékpársávban ment át, szétnézés nélkül, ezért hagyott le. A Vitéz utcán persze utolértem, így volt alkalmam látni, hogy a Szentháromságon is szétnézés és lassítás nélkül megy át a gördeszkán, autó is jött, épp nem ütötte el (vészfékezés nem volt).

Mondjuk a TIK környékén gyakran érzi úgy az ember járműben/járművön magát, mint egy óriási karámban, ahol süketen és vakon tolonganak a birkák.

Az ilyen arab (nem egészen fehér volt, és tört angolsággal beszélt) "terroristáktól" meg remélem, előre kérik el a tandíjat, mert ebben a stílusban nem biztos, hogy megéri a félév/tanév végét.

Katasztrófát védenek

2018.08.10. 10:07 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: gyilkos tűzoltó

Augusztus 8-án, szerdán, délelőtt negyedtizenkettő körül, Szentes és Kunszentmárton között, fényes nappal, a nyílegyenes úton, a 16-os kilométernél nekem akart jönni egy tűzoltóautó.

Tudom, hígul a szakma. De azért elég durva volt. Jött át a sávomba, egyre jobban, én már fékeztem, lehúzódtam, aztán észrevett. Nem tudom mit csinált. Nagy piros dög volt, Tűzoltóság felirat volt rajta elöl, és a tetején narancssárga (!) lámpák villogtak.

Hülye kérdés

2018.07.31. 10:15 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged parkolás bicikli kresz tahó

Tekertem a rakparton az árvízi emlékmű felé, a belvárosi híd lába utáni parkolóhelyről kitolatott elém egy szürke Skoda Octavia kombi (MUZ-822). Nem jött szembe semmi, nagy ívben kikerültem, mentem tovább.
Utolért, lassított, a hátsó ülésről kiszólt egy fickó, hogy mi volt a probléma. (Nem álltam le vele beszélgetni, a sort is feltartotta.) Nagyon unatkozhatott, többször is megkérdezte. Nem igazán értettem, nem szóltam be neki, pedig lett volna okom rá.

A probléma ugyanis csak annyi volt, zsenikém, hogy kurvára nem adtál elsőbbséget.
(KRESZ 24. § (1) Az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni.)

Úgyhogy nem értem, miért kötekedsz, és kérdezel hülyeségeket. Vagy úgy gondoltad, hogy ha már nem adtál elsőbbséget, vészfékeznem kellett volna, és megállnom, megvárva, míg kegyeskedsz elindulni?

Az megvan, hogy ha jött volna szembe valaki, az nem sima elsőbbség meg nem adása, hanem már közúti veszélyeztetés?

Atekurvaanyádat

2018.06.05. 12:00 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged bicikli kresz gyilkos gyorshajtás

A címre még visszatérünk.

Tegnap majdnem elgázoltak. Hosszú, lakott területen belüli egyenes út, rajta négyes kereszteződés, jobbra és balra mellékutca, elég nagy forgalommal, elsőbbségadás táblákkal a mellékutcák végén.

Tekertem az egyenesben, balra akartam befordulni (a mellékutcába), kicsit be is húztam már közép felé. Hátranéztem, volt még vagy 100 méter a kereszteződésig, elég gyorsan jött egy autó, ezért inkább visszamentem szélre, és lassítottam, hadd előzzön meg. Mögém ért, de mint kiderült, nem akar megelőzni, jobbra akart befordulni a mellékutcába.

Hát akkor mégis befordulnék, jeleztem balra, elindultam a felező felé, és hopp, jött egy autó, amelyik már elkezdte őt előzni. Kurva nagyot fékeztem, a bringa majdnem orraállt, a vázcső megütötte a seggem rendesen (szerintem farkcsontrepedésem lehet, alig tudok ülni). Az előző autó is megállt. Adrenalin mindenkiben, egyben voltam, mindenki gyorsan menekült, ki merre látott.

Utána gondolkoztam, hogy ki lehetett a hibás. (Lapozás után kiderül.)

Puffogós

2018.04.07. 09:06 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged tahó

Csak mert régen volt már. :-)

Tegnap este indulok a Szabadkai úti Lidl-ből haza, jön szembe velem egy nő, piros régi Ka-val. Az, hogy a balra kanyarodni tilos táblánál, és záróvonalon át fordult be, egyáltalán nem zavarta. Én viszont épp kerültem ki egy fickót a családjával és tömött bevásárlókocsival balról, így elálltam a Ka útját. Akinek ugye ott sem lett volna szabad lennie.

Erre ő dudál és mutogat. Hát igen, pl. elgázolhattam volna a bevásárlókocsis fickót. Ha nem lett volna zöld a parkolóból kiengedő lámpa, kiszállok és elmagyarázom a banyának, hogy inkább kussoljon és húzza meg magát, ha már egyszer nincs jogsija. Esetleg a nyomaték kedvéért csinálok pár horpadást az autóján. A fejével.

De zöld volt, így a szájkaraténél maradtunk. :-) Sebaj, majd legközelebb.

Töröljük el az időszámítást (erősen off bejegyzés)

2017.10.29. 01:59 | bonifac | 4 komment

Címkék: off

Mármint a télit. Ez most, hogy óravisszaállítás van, megint előkerül(t).

Valami ökör parlamenti képviselőnk jött elő ezzel (ilyenkor le is tagadnám, hogy magyar vagyok), aki kihagyta az általános iskolát, így állhat elő ilyen ostobasággal, hogy a téli időszámítást töröljük el.

Logan

2017.10.21. 18:20 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged tahó

Megyek a Napfény Park nagyparkolójának főutcáján, a lámpám is égett, mert már sötétedett. Én még azért jól látok, hiába nem vagyok már fiatal. A Tesco felől egyszer csak kikanyarodik elém jobbról ez a nyikhaj. Biztos mert Daciám van. Vagy mert nő vagyok. Én meg aztán jól rádudáltam, és mutogattam is neki. De még volt pofája visszamutogatni. Borzasztó, hova jutott ez a világ, milyenek a mai emberek.

A gyalogosokat is megbüntetik, ugye?

2017.10.04. 10:25 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: gyalog zebra

Rendszerint a bringásokat szokás szidni, hogy nem ismerik a KRESZ-t, pedig szerintem valószínűleg sokkal több kerékpárosnak van jogsija, mint gyalogosnak. De a gyalogosnak ugye mindent szabad, mert ő általában szenvedő alany.

Péntek délutáni csúcsforgalom, négysávos úttest (Felső-Tiszapart). A Hajós utcánál három gyalogos úgy döntött, hogy átkelnek. Nem, zebra nincs. (Kb. ötven méterrel odébb van egy.)

De ez őket nem zavarta. Szépen átsétáltak (két, ötven feletti hölgy, és egy huszonéves sérültnek tűnő fiatal lány), a forgalom jobb híján megállt, és még csak nem is dudált senki.

Mikor átértek, az elöl álló furgonos padlógázzal, kipörgő kerekekkel indult. (Érthető módon azért kicsit ingerült volt.) Erre a két idős hölgy felháborodva fordult egymáshoz, hogy "mitképzelez", és hogy "hogyeztmostaztánmirefel". És még ők szidták a "pofátlan autósok"-at.

Úgy tűnik, már elég szenilisek, hogy ne emlékezzenek a fülesre, amikor kislánykorukban kiszaladtak az úttestre. Vagy nem kaptak?! Hát pedig rájuk férne. Akár most is.

Végképp nem értem

2017.10.03. 15:19 | bonifac | 2 komment

Címkék: kresz gyalog zebra meddigmegyahulyites

http://index.hu/belfold/2017/10/03/mentos_gazolas_zebra_vademeles/

"a zöld jelzésen elinduló kerékpározó fiatalkorút. A fiatal fülében fülhallgató volt, azon zenét hallgatott, nem nézett körbe, így nem vette észre a mentőautót."

Zöldség

2017.09.15. 21:02 | bonifac | 3 komment

Címkék: hibrid zöld

Találkoztam egy Honda Civic-kel a Novotelnél. Ilyennel:

1200px-2001-2003_honda_civic_sedan.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogy ebben mi a furcsa?

Mit vegyek?

2017.07.18. 12:13 | bonifac | Szólj hozzá!

Autót vennék. Újat. Ötleteket várok. Van pár szűkítő feltételem, és az autógyártók pont ellenem dolgoznak. :-(

Mai két fekete

2017.06.22. 16:03 | bonifac | Szólj hozzá!

Címkék: szeged kresz tahó

Az egyik már szinte szokásos: Le van zárva a rakpart, ezért az Oskola utcai bringaúton jöttem. Keresztezném a Zrínyi utcát (villamos), az Apáthy-Eötvös irányban, nekem jobbról fekete vadiúj Mercedes GLA elémáll (index nélkül, természetesen), és így is marad, elállva az utat, az Apáthy utcát elzárva.

süti beállítások módosítása